fransız besteci maurice ravel tarafından 1928 yılında, bale müziği olarak yazılan beste. fonda vurmalılarla çalınan değişmeyen bir tempo üzerinde biteviye dolanan iki ana motiften oluşur. dinleyecek olanlar alıcılarının ses ayarlarıyla oynamasın. duyulur duyulmaz şekilde pesten başlar. ilerledikçe ses yükselir. youtu.be/...
Bu başlığı görünce bir an afalladım. "Kesin başka bir şeyden bahsediyorlardır" diye düşünüyordum ve öyleymiş hakikaten.
Bu başlık beni ilkokul yıllarıma götürdü. O zamanlar ilkokulda uçlu kalemlerin yaygın olduğunu pek hatırlamıyorum veya bizim orada yaygın olmayabilir. Okula başladım diye hediye alanlar dahil kurşun kalem alırdı. İlk uçlu kalemim nereden geldiyse "bolero" markaydı. O zamanları hatırlamaya çalışınca, uçlu kalemlerin "ferrari"si gibi kalmış aklımda veya dönemin hissettirdiği bu duyguymuş. Fakat google'a "bolero uçlu kalem" yazınca gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldım.
saraybosna'da düzenlenen 1984 kış olimpiyatlarında, buz dansı için ingiltere'den yarışan jean torvill ve christopher dean çiftinin performanslarında kullandığı ravel parçası.
bolero performanslarıyla çift, teknikte on iki 6.0, altı 5.9 ve artistikte tüm jüri üyelerinden 6.0 alarak altın madalyayı kapıp, bir rekora imza atmıştı.
eskiden büyük şehirlerde tv'si olan büyük küçük çoğu kişi olimpiyatları izlerdi oturup. o yüzden bir nesil bolero'yu çok iyi bilir. hey gidi güzel günler...
ravel'in müzikal patternler üzerine bir egzersizi olmasına rağmen bu egzersiz büyük bir üne kavuşmuştur. Ravel 80 küsur bestesine rağmen bir egzersiz ile, deney ile tanındığı için bolero'dan nefret etmiştir.