1. Yaygın olarak bilişim sektöründe kullanılan terimdir. bir programın yazılımcısı dışında diğer insanların da serbest erişimini ve dağıtımını destekleyen, değiştirebileceği ve geliştirebileceği kaynak kodlu bir yazılımdır.

    "Kaynak kod", çoğu bilgisayar kullanıcısının görmediği bir yazılım parçasıdır. Bir bilgisayar programının kaynak koduna erişebilen programcılar, ona özellikler ekleyerek veya her zaman düzgün çalışmayan parçaları düzelterek bu programı geliştirebilir. işte zaman zaman yazılımcılar/şirketler bu kodları diğer insanlara da erişime açarlar.

    Açık kaynaklı yazılımları kullanmak için kullanıcı, yazılım lisans sözleşmesine bağlı kaldığı sürece kod ücretsiz olarak indirilebilir ve değiştirilebilir.

    açık kaynaklı olmayan yazılımlarda -genelde ticari amaçlıdır (örn:microsoft programları)- kodları göremezsiniz.

    açık kaynak uygulaması yaygın olarak web hizmetlerinde görülebilir. bazı web geliştiricileri tarafından hazırlanmış temalar sunucudan indirilerek kullanıcı tarafından isteğe bağlı tasarlanabilir.

    yine chrome tarayıcı açık kaynaklıdır. sayfada sağ tıklayıp kaynak kodlarını görüntüleyebilirsiniz.


    ukdesidir.
    #148652 esinti | 6 yıl önce
    0bilişim terimi 
  2. Eğer benim gibi yazılım ve pc ile haşır neşir olmayan, pcden pek anlamayan biriyseniz, söylendiğinde aklınıza ilk gelen isimlerden biri tesla motors kurucusu Elon musk olur.
    #148722 bursariaa | 6 yıl önce
    0bilişim terimi 
  3. yazılımın kaynak kodunun görüntülenebilirliğini belirtir. yeniden dağıtma, düzenleme, ticari olarak kullanılabilirliği, kullanım durumunda yazılım sahibine atıfta bulunulması gibi diğer teferruatlar lisanstan lisansa değişiklik gösterir. örneğin lisansı ile lisanslanmış yazılımlar üzerinde değişiklik yapıp yeniden dağıtabilirsiniz ancak dağıttığınız yazılımı da aynı şekilde gpl lisanslı ile dağıtmanız ve kaynak kodlarını erişilebilir yapmanız gerekir. lisansıyla lisanslanmış bir yazılımda ise bu yazılımı istediğimiz özgürlükte kullanabiliriz. bizi kaynak kodunu açık hale getirmeye zorlamaz.
    açık kaynak kodlu yazılımlar sağlam topluluğa sahipse eksiklerinin ve hatalarının göz önünde olmasından dolayı mükemmele yaklaşan yazılımlardır.
    açık kaynağı sevin, sevdirin..
    (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) (bkz: )
    #203448 orda durcan liseli | 4 yıl önce
    0bilişim terimi