arduino candır. hele ki ilginç projeler yapayım ortalığı yakayım diyorsanız tek adresiniz bu devre olmalıdır. zaten proje şemaları ve kodları hazır halde internette bulunmaktadır. Malzemeleri de ucuzdur. tavsiye edilir. örneğin benim ilgimi çeken, bluetooth kontrollü arduino ile araç yapımı ile ilgili video : youtu.be/...
Arduino bir G/Ç kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir kaynak: Wikipedia
açık kaynak bir donanım ve yazılım şirketi, proje ve kullanıcı topluluğu.
gnu lisansı ile üretim yapar, yani siz de gerekli malzemeleri alıp serbestçe bu karttan üretebilirsiniz.
Farklı çeşitleri var, en yasgın dokümante edileni arduino uno. Başlangıç için en uygun model de bu. Bu kartın üzerinde 14 dijital, 6 tane analog pin var. Üzerine C programlama dili ile program yazılabiliyor. Prototip yapmayı çok kolaylaştırıyor.
Peki ne yapılır bu alet ile?
Piyasada bu alet ile çalışabilecek uygun fiyatlı bir çok sensör var. Bunları da kullanarak: - herhangi bir niceliği ölçen (basınç, eğim, sıcaklık, basınç, ışık şiddeti, elektrik miktarı, elektrik akımı, elektrik iletkenliği vs. - E ölçtük. Ne işimize yaradı? Bu değerler belirli limitlere ulaştığında başka bir şey çalışıracak makine yapabilirsin mesela. Ne bileyim saksının dibindeki toprak kuruduğunda su vanası açan bir şey olabilir. Etraf aydınlandığında ışığı kapatan bir şey olabilir. - Bitkilerin orasına burasına elektrot bağlayıp topladığı veriler ile müzik yapan bir manyak vardı, fft kütüphanesi ile böyle bir manyaklık yapılabilir. - Ufak tefek makineler, minnak robotlar falan yapılabilir. - Bebelere baloon!! Çocuklara gençlere programlama öğretmek için güzel bir araç.
Piyasada ucuz kopyaları var, sonuçta açık kaynak sistem olduğu için ucuz versiyonu ile de çalışmanın ahlaki bir sıkıntısı yok. 10 dolardan az fazlaya başlangıç için kitap, bir kaç sensör, protoboard vs. dahil set satın alınabiliyor.
Peki kötü yönü ne? Valla endüstriyel ortamda stabilitesi nedir bilmiyorum. Örneğin bu cihaz ile kontrol edilen bir asansör varsa bile bile binmem.
Aklımda bir kaç proje var, deneyip göreceğiz bir ara.
üzerinde i/o pinleri olan geliştirme kartı. en popüler versiyonu arduino uno'dur ama electromeow ustanın spesiyali nano'dur. elektronik işlerinde başlangıç seviyesi için idealdir. hobi oyuncağıdır bu yüzden küçük 3d yazıcı imalatçıları dışında ciddi işlerde kullanılmaz. zaten bu işle zevk alarak uğraşanlar da ilerledikçe bunu anlayıp pic gibi alternatiflere geçecektir. pahalı olduğu için mecbur olmadıkça projelerde kullanmayın. bazen 1 tllik basit bir ic* ile aliexpressten en az 10 tlye, gümrük vergisi dahil 15e gelecek arduinonun işini görebiliyorsunuz. bu işlerle uğraşmak isteyenler için 4 youtube kanalı önereceğim(ben şahsen hep bu kanallardan öğrendim): lezzetli robot tarifleri, arduino haber, evde elektronik, meraklı maymun
atmel 32u4 işlemci kullanan pro micro modelini kullanıyorsanız acele edip üzerine pata küte program yüklemeyin, bilgisayar tarafından tanınmaz hale geliyor.
Nedeni 16Mhz lik cihaza 8Mhz paramtreleri ile program yüklenmesi sebebiyle HID alanının bozulması bilgisayar tarafından tanınmaz hale gelmesiymiş.
Çözüm için kabaca baktım, modelin tasarımcısı sparkfun şöyle bir çözüm öneriyor. diyor ki:
"pro micro modelinde size bir güzellik yaptık. Enerji geldikten sonra cihaz 750 ms bootloader modunda kalır, bu süre içinde iki kere reset butonuna (böyle bir buton yok, kendimiz RST ve GND arasına takacağız) basın.
Bootloader aşaması geciktirilecek ve 8 saniyeye uzayacaktır. Çabuk olun sadece 8 saniyeniz var. Bu 8 saniye içinde bilgisayarda oluşan seri portu bulun (genelde en son tanınan port numarası + 1 olur), bootloader üzerinde bu portu seçin ve doğru frekans parametresi ayarlanmış programı yüklemeye başlayın.