günümüzdeki ismi kaliningrad olan eski alman, yeni rus şehri.
esasında bu şehir, bir prusya kabilesi olan sambiyalılara aittir. sambiyalıların buraya verdiği isim twangste'dir ki, bu da meşe ormanı anlamına gelir.
daha sonra töton şövalyeleri, bölgeyi egemenliği altına alır ve buraya conigsberg ismini verirler.
15. yüzyılın ortalarında prusyalılar, töton şövalyeleri'ne karşı bir isyan başlatırlar ve böylece otuz yıl savaşları'nın fitili ateşlenir. savaş sonunda lehlerin koruması altında, prusya düklüğü königsberg merkezli olarak kurulmuştur. böylece prusyalılar her sene polonya kralına bir miktar vergi ödeyerek özerkliğin tadını çıkartırlar. ayrıca königsberg de prusya'nın başkenti olur.
daha sonra prusya bağımsızlığını kazanıp, prusya krallığı haline gelince de königsberg, prusya'nın başkenti olmaya devam eder. ama krallar daha çok berlin, potsdam gibi şehirlerde oturmayı tercih ederler.