2019 yılının ortalarında milli piyango ve aynı idare altında işleyen şans oyunlarının işletmesi demirören grubunun da ortak olduğu bir şirkete satıldı. her yılbaşı bir bilet alır on onbeş gün hayal kurardım. bana çıkmazdı ama yine de birilerine çıkardı. bu yıl yapılan satıştan sonra kimse milli piyango'ya da güvenmiyor. bir kaç yıldır yılbaşı çekilişinin biletleri migros kasalarında da bulunuyor. kasiyerler alışveriş yapan her müşteriye bilet alır mısınız diye sormakla görevli. geçen gün uzunca bir kasa kuyruğunda gözlemledim. bu teklifi duyan ya surat ekşitiyor, ya doğrudan sövüyor. çeyrek bilete vereceğimiz yirmi lira karşılığında hayal dahi satın alamıyoruz artık.
2022 yılbaşısı çekimleri ile ilgili gazetelerde, televizyonlarda, metrolarda, billboardlarda yayınlattığı reklamlarla "ödül dağıtma garantisi" veren, tüpçünün başında olduğu kurum. aynı tüpçü milli piyango'yu varlık fonu'ndan 10 yıllığına kiralamıştı, belki hatırlarsınız.
haberi okumaya erinenler için bu garantiyi kısaca açıklayayım: piyango biletleri tam, yarım ve çeyrek bilet olarak satın alınır. yani, aynı tam biletten 1, aynı yarım biletten 2, aynı çeyrek biletten 4 tane vardır. artık "vardı" demem lazım tabii çünkü tüpçüden önce de milli piyango çekilişlerinde büyük ikramiye tutturmuş çeyrek biletten sadece 1 tane satıldığını çok sık okuyorduk. hatta, büyük ikramiye çıkmış bilet satılmış ama parayı almaya gelen olmamıştı falan. büyük ikramiye çeyrek bilete vurursa, vaad edilen ödül 4'e bölünüp öyle verilirdi. yarımda da 2 işte, mantığı anladınız. ayrıca, geçen yıllarda olduğu gibi, eğer satılmamış bilete ikramiye çıkarsa para doğrudan kasada kalıyordu. artık satılmış bilete çıkana kadar çekiliş devam edecekmiş. ayrıca 1 çeyrek bilete ikramiye çıktı diye 4'e bölünme de olmayacakmış. o reklamlarda gördüğünüz "ödül dağıtma garantisi" özetle bu işte.
bu reklamı izleyen herkes sosyal medyada yazmış zaten: sorun ödülün dağıtılıp dağıtılmaması değildi hiçbir zaman. hep aynı şehirlere, hep aynı zümreye büyük ödül gidiyordu ve bu fikir insanların milli piyango'yu güvenilmez görmesini kanıtlıyordu. bu durumu değiştireceklerine "yeğenim bak, vallahi parayı dağıtıyoruz, ahanda" gibi bi' sağlamaya girişmişler. ne diyeyim; bilet alanlara ya da alacak olanlara hayırlı olsun.
dün akşamki yılbaşı özel çekilişi'nde 1052448 numarası büyük ikramiye'yi kazanan şanslı numara oldu. dört çeyrek biletten üçü satıldığı için ödül kazananlar kişi başına 150 değil 200 milyon tl kazanacaklar. kazanan biletler antalya, bursa ve izmir'den satıldı.
x.com/...