Asırlardır İngiltere ve Fransa arasında süregelen hanedan ve güç savaşlarının en çetini 14 ve 15. yüzyıllar arasında yaşanan ve tarihi zaman diliminin uzunluğu nedeniyle “Yüzyıl Savaşları” olarak nitelendirilen bir dizi çarpışmadır. Savaşlar, 1337-1453 yılları arasında sürmüştür.
İngiltere’nin Fransa’nın topraklarını istemesi ve İngiltere kralının Fransa tahtında hak iddia etmesi savaşın en büyük nedenidir.
Savaş Dönemi;
• Kresy Savaşı'nda (1346) İngilizler tarihte ilk kez topu kullanmışlardır.
• Çatışmalara zaman zaman ara verilmiştir.
• İngilizler Fransa’nın birçok şehrini ele geçirmişlerdir.
• Katolik bir azize olan Jeanne d'Arc (Jan Dark), kendisine kralı korumak Fransa’yı işgalden kurtarmak için ilahi bir emir geldiğini öne sürerek savaşa katıldı. Bu olay üzerine miliiyetçilik duyguları kabaran Fransa halkı İngilizlere karşı birlik oldular.
• Paris’i geri almaya çalışırken esir düşen Jeanne d'Arc, yakalandıktan sonra yakılarak idam edildi.
• Bunun üzerine Fransızlar, işgal edilen topraklarının birçoğunu geri aldı.
• Çatışmalar 1453’te bitmesine rağmen, resmi olarak iki taraf 1475’te bir araya geldi. Savaşın Sonuçları;
• Yüzyıl Savaşları sırasında (1337 -1453) Fransa'da derebeylik zayıfladı. Derebeylerle mücadelenin sonucunda Fransa'da mutlak krallık kurularak siyasi birlik sağlandı.
İngiltere'de Yüzyıl Savaşları'ndaki yenilgiden sonra iç savaş çıktı. Çifte Gül adıyla 30 yıl süren iç savaşta İngiltere'de derebeylik rejimi zayıfladı. Yüzyıl Savaşları, Kuruluş Dönemi'nde Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki ilerleyişini kolaylaştırmıştır
x. louis'nin ardından varis olarak bir kızın kalması ve kızın da aslında gayrımeşru olabileceği (tour de nesle olayı) sebebiyle, v. philip, "taht benim ulan!!!" demiş ve fransa kralı olmuştur. tahta çıkar çıkmaz ilk yaptığı da kadınların hükümdar olamayacağına dair bir ferman yayınlatmak olmuş. böylece kendisinden sonra taht, kardeşi iv. charles'a kalmış.
iv. charles da geride bir kız evlat bırakınca, yeğeni ingiltere kralı iii. edward "o zaman taht benim hakkım. zira kadınların hükümdar olamayacağına dair yasa var" demiş ve fransa'yı yönetimine almıştır.
ama soylular da iii. edward'ın gerçekten ii. edward'ın oğlu olmayabileceğini kanıtlayınca avignon'da ikamet eden papa, tahtı vi. philip'e bırakmış.
iii. edward da piç olmasının ezikliğiyle vi. philip'e biat etmiş. ardından da "zaten benim iskoçlarla aram bozuk" deyip fransa'daki hakimiyet işlerini bir süre ertelemiş.
vi. philip de boş durur mu? hemen iskoçlara yardıma koşar.
bunun üzerine de ingiltere donanması, fransa donanması ile savaşmak zorunda kalır ve böylece yıllar sürecek olan savaşın fitili ateşlenmiş olur.