bir dönem galatasaray'ı da çalıştırmış hollandalı teknik adam. asıl önemli başarıyı barcelona'yı çalıştırdığı dönem yakalamış, messi'yi dünya futboluna sunmuş, cryuff ve van gaal ile takımın kazandığı hollanda ekolünü devam ettirerek çok önemli başarılara imza atmıştır. barcelona sonrası yolu düştüğü galatasaray'dan arkasına teneke bağlanarak gönderilmiş, sonrasında kısa bir suudi arabistan milli takım hocalığı kariyerinin ardından faal futbol adamlığı kariyerini sonlandırmıştır.
ajax'ta başladığı futbolculuk kariyerinin zirvesini de o dönem gullit ve van basten'in de formasını giydiği sacchi'nin milan'ında görmüştür. enteresan konulardan birisi de aslında birbirine çok uzak olmayan cryuff ve sacchi takımlarında futbol oynamış ve üzerine teknik direktörlük yapmış olsa bile ekürisi van basten gibi antrenörlük kariyerinin barcelona dışında pek başarılı olmaması ve kısa sürmesi. van basten muhtemelen stresten kaçmış olsa da rijkaard'ın bu kadar erken teknik direktörlüğü bırakması özellikle barcelona kariyerinden sonra garip geliyor bana. belki de galatasaray hayata küstürmüştür adamı kim bilir.
cryuff'un kendisiyle ilgili bazı anektodları var. saha içi liderlik vermeye çalıştığında rijkaard'ın bunu pek benimsemediğinden bahseder. kişilik olarak sessiz, sakin yapısı nedeniyle rijkaard bu misyonu kabul etmediği gibi cryuff ajax'ta aralarının pek iyi olmadığını söyler bu nedenle. komik bir ayrıntı da cryuff'un takımı çalıştırırken rijkaard'ıın kaytardığını fark etmesi. takım iki guruba ayrıldığında rijkaard hep arkadaki guruba katılır ve kendi turunu tamamladıktan sonra ilk turunu tamamlayıp ikinci turuna başlayan ilk gurubun içine karışır, bu şekilde de bir tur az koşarmış.
juan laporta barcelona başkanı olduğu dönem teknik direktörlük için kulübün daha sonraları onursal başkanı da olacka johan cryuff'un önerisini ister. cryuff'un önerdiği isim rijkaard olur ve laporta bu öneriyi ikiletmeden takımın başına hollandalı'yı getirir.
cryuff'tan teknik direktör önerisi isteyen tek kulüp barcelona değildir o dönem. ajax da benzer bir niyetle çalar cryuff'un kapısını ve cryuff, rijkaard' ilk olarak ajax'a önerir. ancak kısa bir süre sonra ajax'ın bu öneriyi aslında göstermelik istediği ve cryuff'a gitmeden günler önce aslında hoca seçimin yaptığı anlaşılır. niyet nedir bilinmez tabi ama ajax yöneticilerinin aksine laporta cryuff'un önerisini dinler ve takımı rijkaard - tixi bergstein ikilisine teslim eder. sonrası malum zaten. rijkaard ile başlayıp guardiola ile devam eden muhteşem yıllar.
burada aslan paylarından birisi laporta'dadır çünkü rijkaard'a pek karışmaz çalışırken. kulübe siyaset bulaştırmaz, hocanın kafası rahattır ve başarı kaçınılmazdır aslında. lakin futbol tanrıları kaos istemektedir ve laporta döneminde yanılmıyorsam yardımcılığını yapan ve sonra istifa eden sandro rosell başkan seçildikten sonra rijkaard'ı takımdan uzaklaştırmak için uğramaya başlar. rosell brezilya'da nike'ın yöneticiliğini yapmıştır ve amaçlarından birisi de takımın başına scolari'yi geçirmektir (scolari isminden emin değilim, sonra kontrol edip düzeltebilirim bir hata varsa).
neticesinde rosell',n seçilmesiyle başlayan süreç cryuff'un onursal başkanlıktan istifa etmesi ve neticesinde rijkaard'ın da kazandığı başarılara rağmen barcelona'dan ayrılmasıyla son bulur.