Evrimin en küçük yapı birimi popülasyondur. Yani bireyler evrilmez, böyle bir şey söz konusu değildir. Biyolojik evrimin en basit tanımı ise "zamanla değişen (mutasyona uğrayan) kalıtsal özellikler"dir. Kalıtsal özellik kısaca nedir? Gelecek Nesillere aktarılabilen özelliklerdir. 2 çeşidi vardır. mikro evrim ve makro evrim.
Mutasyonlar sayesinde bireylerde genetik çeşitlilik * sağlanır. (Eğer çeşitlilik yoksa, bireyler birbirlerinin klonları/kopyalarıdır. Böyle bir durumda evrim var denilemez.)
Bu çeşitliliğe sahip bireyler hayatta kalıp, döl oluşturup çoğalırlar.
Bu döller, sahip oldukları çeşitlilikleri sonraki nesillere aktarırlar. (Sahip olunan çeşitlilikler/özellikler kalıtsal olarak aktarılamayan özellikler ise, böyle bir durumda da evrim var diyemeyiz.)
Evrim hayatımızda büyük bir yere sahiptir.
Yediğimiz yiyeceklerin (mesela tahılların, veya hayvansal gıdaların) yapay seçilim ile daha verimli hale getirilmeleri mümkündür. (Daha az tohumla daha fazla hasat elde etmek gibi)
Ya da kullandığımız ilaçlar yüzünden hastalıklarımızın daha dirençli hale gelmeleri... (mesela gereksiz antibiyotik kullanımı buna en güzel örnektir. buradan
Evrim bireylerin istekleri/ihtiyaçları dolayısı ile ortaya çıkmaz. Evrim popülasyondaki tüm bireylerin geliştirdiği özellikler değildir. Evrim popülasyonlardaki bireylerin gen/karakter özelliklerinde oluşan değişikliklerinin diğer nesillere aktarılmasıdır. Evrim hayatta kalmak ve neslini *) devam ettirmektir. Evrim rastgele * değildir, fakat Mutasyonlar rastgeledir.
İlk canlıdan beri devam eden bir süreçtir. Muhafazakar kesim tarafından bırakın ağza almayı düşüncesi bile günah sebebidir. Mesela apendiksin işlevini zamanla kaybettiği için işlevsiz bir konuma geçtiğini söyleyebiliriz. Ya da 20’lik dişlerin.
evrim sanılanın aksine bir teori değildir. evrim teorisi de sanılanın aksine tek bir teori değildir. durmaksızın devam eden bir sürece evrim diyoruz. bu sürecini, işleyiş mekanizmasını(neden ve nasıl) açıklayan ''kıyamet teorisi(katastrofizm ) , lamarck'ın evrim teorisi, darwin'in evrim teorisi'' gibi birçok teori vardır. bilim dünyasında bunlardan en kabul göreni darwin'in evrim kuramıdır. bu yüzdendir ki, ''evrim teorisi'' kelimesi aslında çatı görevi görmektedir. evrim dediğimiz şey bir gerçektir, kanıtları vardır, kanundur. (bkz: 20 yaş dişi) (bkz: 160 yılda eşek arısı evrimi) (bkz: italyan duvar kertenkelesi) (bkz: kuyruk sokumu) gibi çoğaltılabilir. en kabul göreni yani darwin'in evrim teorisini ele alacak olursak, kendisi bu teorinin çalışma mekanizmasını 'doğal seçilim ' ile açıklıyor. (bkz: adaptasyon)
dipnot: evrime inanmak diye bir şey yok. evrim teorisi de canlılığın başlangıcını açıklamaz. sadece sürecin neden ve nasıl olduğunu açıklar. bir insan evrimin yaşandığını bilen teist biri de olabilir. yani olmalı. sonuçta evrim teorisi canlılığın başlagıcını açıklama amacında değil.
Milli Eğitim Bakanlığı gerekli adımları atmazsa, ders kitapları bu yıl da baş ağrıtacak. Genç dimağların zihnini bulandıran ve yaratıcı gerçeğini yok sayan evrim teorisi saçmalığı, ilköğretim kitaplarına kadar sızdırıldı. Hayat Bilgisi 2. Sınıf, Fen Bilimleri 3. Sınıf ve Fen Bilimleri 4. Sınıf ders kitaplarında, yaratıcı gerçeğini perdeleyerek, genç beyinlere ‘dinsizlik’ aşılayan katı bir pozitivist anlayışın sergilendiği ortaya çıktı."
haberin internetteki linkindeki yorum beni benden aldı ama. "2 sınıf hayat bilgisi ilk yardım çantasında haç işareti var" demiş şerif mehmet.
zavallı genç dimağlar, bilim öğrenirken allahla ilgili hiçbir şey öğrenemiyorlarmış, haçlara maruz kalıyorlarmış...
1920'lerde ve 1930'larda modern evrimsel sentez doğal seçilim, mutasyon teorisi ve mendel genetiğini biyolojinin genel olarak herhangi bir koluna uygulanan birleşik bir teoriye bağladı. 1953'de james watson ve francis crick tarafından dna yapısının neşredilmesi kalıtımın fiziki mekanizmasını ortaya koydu.