Yunan mitolojisinde iyi ve adil olanların, tanrıların ya da yeraltı dünyasının üç yargıcının gözüne girmeyi başaranların kutlu ikametgahı ve tartaros'un zıttı cennetsel diyar.
Homeros elysium'u, yeryüzünün uzak batısında bir okyanus yakınına konumlandırır. Homeros'un cennetinde ne kar ne de yağmur yağar, hiçbir zaman da hava soğumaz sadece zephyrus'un tatlı esintileri vardır. Hesiodos ve Pindar elysium'a mutlu adalar demişler ve onun batı okyanusunda olduğuna inanmışlardır. Romalı Virgil'e göreyse elysium, önceleri italya'da bir yerde daha sonraysa yeryüzünün altındadır.
Samuel bochart ve bazı araştırmacılar, elysium efsanesinin fenike kökenli olduğunu varsaymışlardır. Buna göre ibranice'de sevinç, eğlence manalarına gelen alizuth, yunanlılar tarafından alınarak elysium'a dönüştürülmüştür.
"Bir kuşak daha yarattı zeus, kronos'un oğlu. Daha bereketli, daha doğru, daha yürekli olan bu soy Yarı tanrı kahramanlar getirdi dünyaya. İşte onlardır bu sınırsız topraklarda Bizlerden önce gelen koca yiğitler. Çetin savaşlarda, yürekler acısı kargaşalıklarda Yitti gitti bu kahramanların hepsi, Kimi yedi kapılı Thebai'nin duvarları önünde, oedipus sürüleri uğruna kadmos'un toprağında, Kimi gemilerde, denizler ötesindeki Troya'da, Güzel saçlı Helene * uğruna. Sarıldılar herşeyi örten ölüm yorganlarına. Kimilerine de Kronosoğlu Zeus, tanrılar babası, İnsanlardan uzakta, dünyanın sınırlarında Bir yurt ve bir hayat verdi mutlu ve ölümsüz. Orda, o mutlu adalarda yaşıyor şimdi onlar, Engin, derin okeanos'un kıyılarında. O mutlu yiğitlere yılda üç kez ürün verir Çiçekler, tatlı meyvalar saçan Toprak Ana."
"ama seni tanrılar yerin öbür bucağındaki Elysien ovasına, sarı rhadamanthys'in yanına yollayacaklar; orada insanlar en rahat bir hayat yaşarlar: Ne kar, ne şiddetli uzun kış, ne de herhangi bir yağmur! Daima Zephyros'un tatlı esintileri! Bunları Okeanos insanlara serinlik vermek için yollar."
Kaynak: ▪işler ve günler - hesiodos (çeviren : azra erhat, sabahattin eyuboğlu) ▪odysseia - homeros (çeviren : ahmet cevat emre)