29 nisan 1901 - 7 haziran 1989 tarihleri arasında yaşamış olan japon imparatoru. dönemine (1926-1989) "shouwa" adı verilmiştir. bu da "ışıltılı barış" anlamına gelir. zaten ilginç bir şekilde döneminde barış kelimesi geçen bir japon imparatorunun döneminde barış pek olmaz aslında. heiwa döneminde olduğu gibi.
kendisi radyodan konuşma yaparak sesiyle de olsa halka kendisini gösteren ilk japon imparatorudur. ikinci dünya savaşı'nın son gününde halka ve askerlere radyodan çağrı yapmış ve sıradan japonlar ilk defa bir imparatorun sesini duymuşlardır. imparatorun radyo konuşması sırasında bazı japonlar secdeye kapanmıştır "kutsal imparatorumuzun sesi" diyerek.
bir japon yazar ise anılarında "bu muymuş lan imparatorun sesi? kadın gibi aynı." şeklinde yazmıştır bu olayı. o günden sonra imparatoru kutsal gördüğü günlere lanet etmiştir.
ikinci dünya savaşı sonrası hem douglas macarthur'un kendisini kollaması hem de "ben son ana kadar pearl harbor'ı önlemeye çalıştım. ama militaristlere karşı koyamadım. beni kukla gibi ellerinde oynattılar" şeklinde kendini savunması ile asılmaktan yırtmıştır. bir de herhangi bir saray darbesi olmaması için de sadece hirohito'nun ailesi emperyal aile olarak kabul edilmiş ve diğer ailelerin çoğunun lideri savaş suçu işlediği bahane edilerek asılmıştır. böylece imparatorluk soyunun kendisinden devam etmesi de kesinleşmiştir.
savaş suçları konusunda tarihçiler ikiye ayrılıyor. bir kesim "hirohito hakikaten güçsüzdü. militaristlere karşı çıkamazdı." diyor. diğer bir kesim de "savaş tamamen hirohito'nun planıydı" diyor.
esasında tüm bu tartışmalar hirohito'nun günlükleri kamuya açılsa bitecek. ama böyle bir şey mümkün değil. amerikalılar bile işgalci oldukları halde günlükleri ele geçirememiş. haliyle adamın kukla olup olmadığı hala muamma. bir gün japonya meşruti monarşiden demokrasiye geçerse belki o zaman öğreniriz.