Görüntüleme yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
cisimlerin titreşmesi sonucu ses meydana gelir. insan Kulağının duyacağı sınırdan daha yüksek frekanslı sese ultrason diğer bir deyişle ultrases denir.
Elde edilen ultrasonik dalgalar görüntülenmek istenen vücuda (organa) gönderilir, yansıyan dalgalar tespit edilerek, işlendikten sonra ekranda görüntülenir. Bu sayede vücudun iç yapısıyla ilgili farklı yansımalar olacağı için elde edilen görüntü bilgileri ayırt edilebilir hale gelir. ses dalgalarının yayılma hızını, ortamın cinsi, yoğunluğu, ısısı ve başka birtakım faktörler belirler. Ortam ne kadar yoğun ise yayılma hızı o kadar artar.
Ultrason dalga, Dokuların içinde homojen olmayan ve farklı yoğunlukta olan kitlelere çarptığında saçılmaya uğrar ve yön değiştirir. Ultrason demeti Dokulardan geçerken, gücünde azalma oluşur.
ultrason dalgalarının yoğunluğunun azalmasına, enerjisinin bir kısmını kaybetmesine üç temel etken yol açar.
bunlar; soğurma (Dokudan geçen ultrasonun enerjisinin bir kısmı doku tarafından soğurulur ve soğurulan enerji ısı olarak ortaya çıkar.), etken saçılma (Saçılma sonucunda birim alandan geçen enerji miktarı azalır.) ve ultrason demetinin belirli bir mesafeden sonra genişleyerek yayılmasıdır.
ultrason demetinin zayıflaması, dokunun kalınlığı, tipi ve dalganın frekansına bağlıdır. frekans ve doku kalınlığı arttıkça zayıflama da artar. Düşük frekanstaki ultrason dalgaları daha derindeki dokulara kadar nüfuz eder. bu sayede ultrason, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan görüntüleme yapmaya yarar.