Bazı nükleer reaktör tiplerinde nötron yavaşlatıcısı olarak kullanılan, içinde hidrojen atomları yerine döteryum izotopları bulunması sonucu oluşan su.
hidrojenin izotopu olan döteryum ile yapılan su. hidrojenin yüzdesi arttığı için de suyun kütlesi artar ve normal sudan daha ağır hale gelir. ayrıca kaynama noktası da 101.4 derece, donma noktası da 3.82 derecedir. haliyle normal sudan farklı özellikler taşıdığı açıktır.
hayvanlarla yapılan deneylerde, ağır su içirilen hayvanlar 1 hafta içinde ölmüştür. ölen hayvanların radyasyona bağlı ölümlerle aynı şekilde öldükleri görülmüştür.
insanların ağır su sebebiyle ölmesi için de, vücutaki suyun en az %25'inin ağır suyla değişmesi gerekiyormuş. haliyle "ayyy yanlışlıkla ağır su içtim!" demek çok sıkıntı olmasa da sürekli ağır suya maruz kalmak insanı öldürüyor. yani suikast silahı olması çok mümkün değil kendisinin. tabii kurbana sürekli bir şekilde ağır su verilirse orası ayrı.
ayrıca insan vücudunda da az miktarda döteryum üretiliyormuş. düşük tansiyon, bu suyun etkisini arttırmaya sebep oluyormuş.
kanada'da yapılan bir deneyde, bir nükleer enerji santrali çalışanlarına ağır suyla karışık su verilmiş. deney sonrasında normal suyun aslında daha zararlı olması gibi bir sonuçla karşılaşmışlar.