Köklü değişiklikler uygulayarak sistem bileşenlerini olduğu durumdan daha gelişmiş duruma getirme.
Sıklıkla güncelleme (bkz: update) ile karıştırılır. Update, genellikle yazılımda çıkan hataları gidermek ve küçük güzellikler eklemek için yapılır.
Yazıım tarafında ali yazar veli bozar mantığı ile yürür. Yapılan her sürüm yükseltme, uygulamaya yeni özellikler ile birlikte yeni hataları (bkz: bug) da getirir. Sonra ver elini yeni güncellemeler.
Tüm bu işlemler sırasında bilgisayar açılır, kapanır. Yeterince test edilmemiştir mavi ekran verir. Böyle durumlarda kullanıcı sakin olmalıdır. Çünkü keskin sirke küpüne zarar verir.
eski zamanlarda daha olası bir eylemdi. lakin günümüzde yenisi almak bu eylemden daha mantıklı hale gelebiliyor.
misal, eskiden güzel bir bilgisayar toplardın. sonra ses kartını, ekran kartını değiştirirdin, ram'ini arttırırdın, ilave disk eklerdin. aynı bilgisayar seni onlarca yıl taşırdı. şimdi, ne mümkün. bir kere teknoloji değişiyor. değil herhangi bir parçayı değiştirmek, eski bilgisayarın kasası bile yeni ana karta uymuyor. hani en kötü kaportasını kullanırım bile diyemiyorsun. ki zaten sıfır bir bilgisayarla eskisini upgrade etmek de hemen hemen aynı maliyette oluyor. haliyle, ölen bir eylemdir upgrade. sadece küçük katkılar sağladığı olur. ama eskisi gibi köklü değişiklikleri mümkün kılmaz.
Dün akşam sıfır beklentiyle oturup izlediğim film. Bana bir black mirror bölümü izlenimi verdi. Yapay zeka hakkında yapılmış benzer filmlere oranla bir tık daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Ufak sürprizler, kaliteli aksiyon sahneleri ve tom hardy çakması başrol oyuncusu ile keyifli vakit geçirebileceğiniz ortalama üzeri bir yapım.
konusunu okuyunca ilgimi çeken ama izledikten sonra keşke oyun oynasaydım dediğim bir film oldu. hani konu güzel, düşünce güzel lakin filme alınışında bütçe zayıfmış sanki. daha gösterişli, daha bir farklı olabilirmiş.
izlenir mi? izlenir. devam edecek gibi de bitti. devam bile edebilir. ama çok fazla bişi beklememek lazım.
Leigh Whannell'in yazıp yönettiği 2018 avustralya yapımı filmi ben venom'la arka arkaya izledim. haliyle hem konuları hem de başrolleri birbirine benzeyen (Logan Marshall-Green'i fragmanda tom hardy sandım) bu iki filmi arka arkaya izleyince güzel oldu.
ben filmi beğendim. bana biraz alex garland'ın ex machina'sını hatırlattı ki konsept olarak venom yerine ex machina'nın arkasına da izlenebilir. uzun uzun uzadıya yorum yapmaya gerek var mı bilmiyorum ama çokça benzerlerine rastlanabilecek bir konu (yıllar öncesinin 6 milyon dolarlık adamı gibi) özenli bir görsellikle sunulunca hiç sıkmadan sonuna kadar götürüyor bana kalırsa. devamı gelirse aynı derinliğe sahip olmayacak ham bir aksiyon sunacaktır muhtemelen. gene de beklemeye değer.
sürpriz sonu tahmin edilebilir bir film. bol vaktiniz varsa ve bilim kurgu seviyorsanız açın izleyin ama izlemezseniz de bir şey kaybetmezsiniz.
seyir keyfi eh işte.. bi ex machina değil. bi blade runner hiç değil. blade runner'ın karanlık atmosferi vardı, filmin daha başındaki şehrin yukarıdan görüntüsü direkt film noir duygusu verse de o derin felsefeyi bi an bile hissetmedim.. evet bu da karanlık bir filmdi, sadece bu açıdan benzetebilirim blade runner'a.
bu filmde işlenen konuyla filmlerde sık sık karşılaşacağız. hal 9000'den beri ara ara maruz kalıyoruz. teknoloji ilerledikçe, ai teknolojisi ilerledikçe bu tarz filmlerin de dozu giderek artıyor. ama işte hep aynı hikaye.
Bir kanalda görmüştüm ve katılıyorum aynen, ifade şuydu: "Upgrade venom'ın daha iyi versiyonu. "
Kıyas falan da yapmışlar, gerçekten başrol Tom Hardy'ye benziyor, evet vücudu ele geçiren ve ona insanüstü güçler veren bir şey var (ai, symbiote), aksiyon filmi ikisi de, ikisinde de karakterlerin hayatı bitmiş ve intikam istiyorlar vs
Sağlam bilimkurgu aksiyon istiyorsanız mutlaka izleyin. Stem'in sahnelerindeki kamera oyunlarına bayılacaksınız.
bilim kurgudan haz etmeyen beni kendine hayran bırakmış filmdir. benim açımdan tek kötü tarafı kısa süresidir, 2.5 saat olsa bile sıkılmadan izleyebileceğimi biliyorum. hiçbir konunun uzatılmadan işlenmesi, bol bol ters köşe yaşatması, stem'in dominant olduğu anlardaki kamera çekim tekniği, stem'le grey'in diyalogları derken izlenmesi gereken filmlerim arasında başlara yerleşmiş filmdir. black mirror fanları bu filmi de sevecektir.