euro, dolar, sterlin ya da diğer paralar karşısında değer kaybetme ivmesini götüne takılan motor ile hızla sürdüren para birimimiz. an itibariyle hakikaten kına yakmalık oldu.
gün itibariyle 1 tanesi, 1 yuan'a eşit olan para birimi.
artık alışverişlerimizi yuan üzerinden yapma vakti geldi demek ki.
tatile de çin'e gidebilsek güzel olur. dağbaşında (dağın zirvesinde, bulutlar falan var böyle) haftalık 100 yuana kalınabilen güzel yerler var. ama çin vize politikasını çok sıkı hale getirdi.
benim görebildiğim kendisinin iki süreçte kırılma yaşadığı: birisi gezi parkı, diğeri darbe girişimi. eylemler haklıdır-haksızdır, darbe tiyatrodur-gercektir kısmına girmicem. özellikle darbe girişimi olmak üzere iki süreç de hükümetin yaşananları sebep göstererek politikalarını sertlestirdigi dönemler olmuştur ve iki olay da tl'nin değerini ve güvenilirliğini ciddi sarsmistir. gezi parkı dönemlerinde 2008 krizi sebebiyle yaşanan parasal genişlemenin ufaktan abd tarafından kesilmesiyle zaten bütün gelişmekte olan ülke para birimleri ciddi bi sınav vermeye hazırlanıyordu. bol para döneminde sürdürülebilir, yüksek katma değerli üretim yapabilecek, karlı sektörlere yatırım yapmak yerine çoğunlukla inşaat gibi kısır sektörlere yönelmek tl'yi ve ülke ekonomisini iyice kırılgan hale getirmişti. darbe girişimi sonrası sistem değişikliği ve ülkede özellikle yargı ve merkez bankası gibi kurumların bağımsızlığının ortadan kalkması zaten ulaşılması zorlasan yabancı paraları iyice ülkemizden kaçırarak bizi maalesef kurmuş olduğumuz verimsiz ekonomi modelinde yalnız birakmistir.(sevin ya da sevmeyin yabancı kaynaklar özellikle bizimki gibi ülkelerin büyümesi için ihtiyaçtır)
asıl tiyatro bana göre brunson krizidir. bu beceriksiz yönetim süreçlerinin sonucu olarak doların zaten gideceği doğal seviyesine böyle bi bahane oluşturularak, iç siyasette mağduriyet ve dış tehdit algısı üstünden oy toplanmıştır. ( bu dönemde merkez bankasının piyasa aktörü gibi davranarak, kriz öncesi dolar toplayıp, krizin çözülmesine yakın yüksek kurdan bozdurup sonra tekrar düşük kurdan rezervini eski miktarından daha fazla olacak şekilde kasaya koyduğuna dahil bisiler okumuştum rezerv hareketleriyle ilgili. inşallah o boyutta hukuksuz bi ortadoğu ülkesi olmamisizdir.) bugünkü ayasofya meselesinin de brunson krizinden pek bi farkı olduğunu sanmıyorum. ama dışarda büyük kargaşa çıkmaması hükümetin planını suya düşürmüş olabilir. bunu milli egemenlik meselesi haline getirip şova dokemediler, dolayısıyla kurun yükselmesine bahane de edemeyecekler. gerçi kur da çok yükselmeyebilir, dolar dünya çapında düşüş eğiliminde bu aralar. sadece baskıyla 6.85 i aşmasını engellemeye çalışmaktan vazgeçilmiş gibi duruyo. ya rezervler kritik düzeyde ya da tahmin edilen doğal seviyesi göze alınabilir boyutlarda.
biraz üstünkörü olmuş olabilir. bu saatte kimsenin detaylı tl incelemesi okumak isteyeceğini sanmıyorum. he bunu okumak isteyen de bunu sözlükte aramasın bi zahmet. konuyla ilgili tonla makale, youtube videosu, hele mahfi eğilmez-emre alkin benzeri bi sürü ekonomist-iktisatci okumak varken.