pabucunun dama atilmasi yakin ex gezegen. bir norvec falan vardi guzel ama o da artik beni cezbetmiyor. uzerinde 7 kusur milyar insan barindiran yerde yasam mi olur. hayir olmaz. otel olarak kullanilabilir ileride. turistik amacli.
maksimum 5 milyar yıl ömrü kalan yuvamız. belki daha önce son bulacak ama maksimum 5 milyar yılı var.
5 milyar yıl sonra gerçekleşecek iki olay var. birincisi, güneşin ömrünün sona ermesi. kızıl bir deve dönüştükten sonra patlayacak. patlama sonrası dünya cehenneme dönüşecek. mavi cüce formuna geldikten sonra dünya giderek güneşe yaklaşan bir yörüngede dönmeye başlayacak ve çevresinde dönerken parçalanmanın yanı sıra en sonunda güneşe çarparak tamamen yok olacak. ikincisi ise daha eğlenceli. ikinci hadisede güneş sisteminin de yer aldığı samanyolu galaksisi komşu galaksimiz olan ve bizden bir hayli büyük olan andromeda galaksisi ile çarpışacak. bu çarpışma sonucunda oluşabilecek milyarlarca çarpışma, yörünge değişikliği, patlama ve hayal edebileceğinizden çok daha fazla ihtimal var. kaldı ki o esnada zaten dünyaya hayat veren güneş, verdiği hayatı almakla meşgul olacak.
dediğim gibi, maksimum 5 milyar yıl. gerçekleşmesi muhtemel milyonlarca ihtimal gerçekleşmezse.
teoman 'ın o albümünden bir parça. sözlerini bilemem ama enstrümantal kısmı harikadır, elektronik çağda yaşıyormuşsunuz hissi verir. bu arada niye reklamlarda kullanılmamış hiç bu şarkı?
herkes gibi olmayan hayaller peşinde yalnızım kelimeler acıtır canımızı
bilmeden, el yordamıyla koşarken dinle artık, duymuyoruz yalama hayaller, sonunda!
dünya, dünya dünya, dünya dünya aslında yanıbaşımızda!
küçük bir itiraf: sözlerini copy-paste yapmadan yazdığım ilk şarkıydı...
Dünyadaki genel ve spesifik olaylar üzerine araştırmalar yapan bir çok uluslararası-yerel kurum, kuruluş ve organizasyonun yıl içerisinde yayınladıkları raporlar mevcut. genellikle ingilizce yayınlanmasına karşın, bizdeki TÜİK gibi her ülkenin de kendi istatistik kuruluşları mevcut.
buralarda genel raporlardan ziyade milletlerin gıda tüketim rakamları, teknoloji eğilimleri, sektör ve pazar durumları gibi bir çok bilgiye erişebilirsiniz. her ülkenin istatistik dataları açık olmak ile beraber bazen yanıltıcı olabiliyorlar malum. ancak bazı konularda kesin bilgiler edinmek mümkün olabiliyor. örneğin ülkelere göre ithalat ihracat rakamları veya mevcut çiftlik hayvanları sayıları gibi. örneğin;
+National Institute of Statistics and Census of Argentina (INDEC) - Arjantin - www.indec.gov.ar/...
+Haitian Institute of Statistics and Information (IHSI) - Haiti- www.ihsi.ht/... (mesela geçenlerde hiç bulgur pilavı tüketmeyen asi, avrupa ve afrika ülkeleri olduğunu farkettim. biraz araştırdım yerelde hayvan yemi olarak kullanılıyor. pilavının yapıldığından bile habersizler. buyrun bu bilgi size belki ticari bir fikir verdi.
burada www.worldometers.info/... gibi sitelerdeki çerez veriler dışında nato, wef, eu, oecd, Un gibi uluslararası organizasyonların;
+NATO CCDCOE Cyber Security Reports
+EU CEER (Council of European Energy Regulators)
+OECD: Labour demand weakening during the COVID-19 pandemic in US cities - Stylised facts and factors related to regional resilience,
gibi ya da Kaspersky, wi pro, bbwa, huawei gibi firmaların;
+Kaspersky The State of Industrial CyberSecurity 2020
+WiPro State of Cybersecurity Report: Foresight for the global cybersecurity community
sektör ve ülke raporlarından dikkatinizi çeken rakamları paylaşabiliriz.
içerisinde yaşadığımız dünyayı rakamlar, istatikler ve yayınlanan raporlar ile daha anlamamıza yardımcı olabilecek çok etkileşimli bir başlık olmasını diliyorum.
ya da dünya'da insanlığın içerisinde bulunduğu vaziyeti anlamamanız için;
--Birleşmiş Milletler'e bağlı UNESCO'nun hazırladığı 2019 Dünya Su Raporuna göre iki milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimi yok, 4,3 milyar insan sıhhi tesisat kullanmıyor. Su kaynaklarının kısıtlı olması ve artan çevre kirliliği nedeniyle 2050 yılına kadar bu sayının artması bekleniyor.
üzgünüm bu benim beni böyle sever misin? hatalar yaptıysam beni affedebilir misin? denedim istedim belki buraya ait değilim yaşadım yıprandım ruhumu çok geride bıraktım
dünya beni anlamadın ya dünya herkesi yuttun ama yalnız kaldın sonunda
tek düşman zamanmış tüm ölümler zamansızmış bir varmış bir yokmuş hayat bizi çoktan unutmuş kağıttan hep düşler ağlasak hemen silinirler biz kimiz nerdeyiz sadece gelip geçiciyiz
(ne uzaksın ne yakın ne baştasın ne sondasın bir son var hazır mısın? hazır mısın? hazır mısın? dünya, bir son var dünya, dünya, dünya bir son var, bir son var hazır mısın?)
Dünya'yı uzaya dahil gibi düşünmesekte bizim topluma dahil olduğumuz gibi dahildir. Bütün ayrıştırma çabalarımız sonunda sonuçsuz kalacaktır. Son'a gelene kadar çabamız sürecek ve kendimizi diğerlerinden ayrı tutacağız. Gülünç ve ironik. Tam anlamıyla kafa karıştırıcı.
tanım 1: soyut kavramlardan genelde en can yakıcılarını insan hakimiyeti dolayısıyla barındıran gezegen. sınır sınır bölünmüş kabileleri, toplulukları ve asırlardır bazı kanaat önderlerinin yönlendirmeleri ile adaletsizlik denilen kavramı topraklarına sularına kadar almak zorunda bırakılmış şanssız bir oluşum. doğal birer sınır olan kıta dediğimiz kara parçalarını kendi içinde de onlarca parçaya bölen insanoğlunun gözünü açtığı her yeni günde bir yanda felaketlerin içinde bir cehennem algısıyla yaşayanlar, bir yanda da mutluluktan kırılacak tipler günümüzde çok net ayrışmış durumda.
bir bakıyorsun beyaz insan gördüğü için hüngür hüngür ağlayan bir afrikalı çocuk, bir bakıyorsun dürüstlüğü yüzünden işinden alınan bir insan, bir bakıyorsun iğrenç dizilerin milyon tıklanan fragmanları, bir bakıyorsun neşeden ölecek koreli şarkıcılar, bir bakıyorsun kurnazca hak gasp edenler, bir bakıyorsun umutları katledilen gençler.
falan diye böyle alakasız örnekler 10 dakikada karşınıza çıkabilir. çok farklı dertler var. ama artık çok dert var. adaletsizlik adım adım değil, dekar dekar seviye atlarken spor yap, yoga yap, gençleş, sigarayı bırak, amuda kalk, smoothie içerken traktör sür insanlarından gına geldi. kendisi mutlu ve rahat diye susmayı namus meselesi haline getirmiş tiplerden gına geldi. nereye kadar? ya yalnızca bizim coğrafya falan olsa sorun, gerçekten dünya kendini döndürür bir şekilde. tamam biz boğuluyoruz da, tipini sikmek gereken yanık suratlı amerikalı da az değil. papatya sarısı saçlarının altına ruh dökülmüş isveçli de az değil. gereksiz tüketen her kimse, az değil. yazık gezegene.
tanım 2: teoman'ın da aynı isimli şarkısı. şarkıdan hareketle "yalama hayaller"in vatanı.