27 mayıs ihtilali'nin amacına ulaşmadığı ve yoldan çıktığı gerekçesiyle yeniden iki kere ihtilal girişiminde bulunup başarısız olan ve idam edilen bir jöntürk'tür.
not: hakkında tek bir cümleyle yazılan sözlük girisi kendisini anlatmaya yeterli değildir. talat aydemir üzerine yazılmış birçok kitap mevcuttur.
el yazısıyla kaleme aldığı "hatıratım" isimli eseri geçen sene yky'de 2. baskısını yapmıştı. kitabı alanlara içinde aydemir'in ses kaydı bulunan bir cd de veriliyor.
"... Hayatta daima hareketlerimi sözlerime uyduran bir insanım. Aksini yapan sahte idealistlerden de artık kurtuldum."
doğan avcıoğlu'nun başını çektiği sol-kemalist yön-devrim çevresinin ileri sürdüğü milli demokratik devrim tezinin, en inanmış komutanıdır.
nedir bu milli demokratik devrim ? özetle, kemalist devrim dayandığı sınıflardan ötürü devrimci sürecini tamamlayamamış yarım kalmış bir ulusal kurtuluş devrimidir. yarım kalmış bu devrim; işçiler-köylüler, milli burjuva ve ülkenin yurtsever aydınlarının zinde güçler önderliğinde (yurtsever-kemalist askerler ) iktidara el koymasıyla tamamlanacak oradan da türkiye'nin sosyalizme gidecek olan sürecinin taşları döşenmeye başlayacaktır.
işte talat aydemir buradaki zinde kuvvetler denilen kuvvetin başıdır. ülkesinin yarı-sömürge olduğunu düşünmüş, meclisteki dp geleneğini karşı devrimci olarak nitelemiş; ülkenin tam bağımsızlık yoluna girmesi gerektiğini düşünerek iki darbe denemesine girişmiş ikisinde de başarısız olmuştur.
yön dergisi'nin en fazla satış yaptığı kesim dönemin ordusudur bu arada. sol-kemalist özlü son başarısız askeri darbe 9 mart 1971 darbesidir. 9 mart başarısız olunca 9 mart'ın düşüncesine ters 12 mart askeri darbesi olmuştur. 12 mart darbesinin 9 mart gibi olmadığını anlayan doğan avcıoğlu yenilgiyi kabul etmiş; büyükada'daki evine çekilmiş bir daha da siyasi maceraya atılmamıştır, ada'ya çekildikten sonra en son 6. kitabı da çıkan türklerin tarihi serisini yazmaya koyulmuştur.
bir tane de konuyla ne tam alakalı ne de tam alakasız bir hikaye anlatayım, doğan avcıoğlu'na sormuşlar 10 işçi mi 5 asker mi ? diye. o da hiç tereddüt etmeden, 5 asker yanıtını vermiş. doğan avcıoğlu için zinde kuvvetlerin önem derecesi 12 mart'a kadar budur.