"denemeler"iyle ölümsüzleşmiş yazar. yazarın-düşünürün "denemeler" kitabında işlediği konuların evrenselliği ve yazım tarzının sade, anlaşılır olması yazarın yazdıklarını "herkesin okuyabileceği" yazılar yapmıştır. yazıda dilin sade ve anlaşılır olması genel okur algısında yer ettiği gibi her zaman için yazılanların basit şeyler olduğu anlamına gelmez. sadeliğin de ustalığı vardır. hatta sadeliğin ustalığı, imge ustalığından çok daha zordur ve montaigne sadelikte ustadır. "denemeler", ortaokul düzeyindeki herhangi bir çocuğun okuduğunda okuduklarını anlayabileceği bir kitaptır. kitabın içerdiği cevaplar bakımından kitabın o yaşlarda okunması yerinde olur.
avrupa aydınlanması'nın fikri tohumlarını daha önceden montaigne'de bulabilirsiniz. çünkü antik yunan ve roma'dan aydınlanmaya bir köprü kurmuştur montaigne. sadece bu kadar da değil. denemelerinde köleliğe, dinsel bağnazlığa, işkenceye, sömürgeciliğe, savaşın her türlüsüne karşı çıkmıştır. bu kadar erken bir tarihte, yani bütün bunların normal sayıldığı bir donemde montaigne cesaretle ileri atılmış, egemen otoriteye ve egemen fikirlere karşı çıkmıştır. yani montaigne'un büyüklüğü sadece ileri sürdüğü fikirlerde değil bu fikirleri çok erken bir tarihte cesaretle savunmasında aranmalıdır.
montaigne insanların Hayvanlardan üstün olduğu iddiasına tam aksini savunarak yanıt verir. Yazdıklarına bakılırsa hayvanlar insanlardan aşağı kalmaz hatta onları pek çok bakımdan geride bırakır. bu konuları hayvanlara övgü isimli kitabında ele almıştır. bu denemesinde hayvanları yüceltir, insanı yerin dibine batırır. Böylece modern hayvan hakları hareketinin de erken öncülerinden biri olur. bu kitabının bilinmemesi, hele ki hayvan hakları aktivistleri tarafından bile bilinmemesi bana çok tuhaf gelir.