bir ara türkiye'de de üretilmeye başlanan, sonrasında bilime olan ilgisizlik sebebiyle üretimi konusunda çok da heyecanlı olunmayan madde.
halbuki bu maddelerin endüstrisine girsek hakikaten türkiye şu an bu durumda olmayabilirdi.
fizik okuduğum yıllarda akpli bir hocamın "türkiye de artık yarı iletken endüstrisine giriyor, işte bunlar hep akp sayesinde" şeklinde lafları olurdu. şimdi ne yapıyor ve ne düşünüyor merak ediyorum şahsen.
İletkenliklerinin ısı, sıcaklık, elektriksel alan ve doplama ile artırılabilecek olması sebebiyle elektronikte bolca kullanılan malzeme grubudur.
en yaygın olarak kullanılan yarı iletken elementler germanyum ve silisyumdur. bileşik yarı iletkenlerin bir kaçı galyum arsenit, indiyum arsenit, indiyum fosfattır. buna ek olarak alaşım şeklinde de bulunabilir.
değerlik bandı ve iletkenlik bandı arasındaki boşluk yalıtkanlara göre daha az, iletkenlere göre daha çoktur. bir silikon kristali ya da germanyum kristalinde bu atomlar arasında 4er tane kovalent bağ vardır çünkü bu atomların son seviyesinde 4 tane değerlik elektronları bulunmaktadır. bir araya geldiklerinde ise aralarında 4 tane kovalent bağ kurulur ve kristal bir yapı oluşur