belirli sayıda taneden oluşan ve her tanesi belirli bir sözü tekrarlayarak yürütülen ibadet aracı. bir tür abaküs. budistlerin ve katoliklerin de sayıları farklı tespihleri bulunur.
bizde tespih kültürdür. değerli malzemelerden yapılan tespihler evladiyelik ve koleksiyonluktur. bu tespihlerde sedef, kehribar, öd ağacı, akik, oltu taşı, gibi malzemeler tercih edilir. tespihler otuzüçlük ve yüzlük olarak adlandırılır. bildiğimiz her elde gezen tespihler otuzüçlüktür. yüzlük tespihler daha nadirdir. ramazan geceleri teravi sonrası ortaya çıkar. sahura kadar mesaisi sürer.
Belirli dinî sözleri tekrarlamak veya elde oyalanmak için kullanılan, türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış, genellikle otuz üç veya doksan dokuz taneden oluşmuş dizi.
Örnek kullanım: iri taşlı tespihinin parmakları arasında arada bir şıkırdaması... (R. N. Güntekin)
islamiyet'te ve hristiyanlıkta sıklıkla karşılaşılabilen zikirlik eşya. islamiyet'te 33'lük ve 99'luk habbeden oluşan tespihler mevcuttur. 99'luk tamamen ibadet için kullanılırken 33'lükler hem ibadet hem de stres atma maksadıyla sallama amacıyla kullanılabiliyor. yapmayın, etmeyin; günahtır, mekruhtur, hiç hoş değildir. 33 habbe varsa sallamayın, dinen uygun değildir. sallayıp stres atmak için 33'ten daha az habbeye sahip tespihler varsa istediğinizi yapın. sallayın, canlı yayın yaparken masanızın görünür bir yerine koyun, çay içerken imamesinden sallanan gümüş süsleri gözlere sokun, hediyeyse şayet bileğinize takıp hediye edenin gözlerini yaşartın.