diliyle garip ilişkileri olan kuşçul. muhteşem bir hayvandır ağaçkakan. bazı ağaçkakan türlerinde dilin uzunluğu kuşun üçte ikisi kadar olabiliyor. ağaçkakan dili yapışkan bir salya ile kaplıdır. asıl ilginçlik ise dilinin yerleşiminde gizlidir. ortası boşluk olan bir dili vardır. birbirine paralel iki dil parçasının ucunda bir kulak bulunur. bu kulak ile küçücük bir böceğin yarattığı en küçük titremeyi algılayıp avını kolayca tespit edebilir. ağaçkakan dili hayvanın burun kemikleri civarından başlayıp kafatasını dolaşarak gırtlağın altından ağza gelir. ortası boşluk olan dilini üst gagasından geçirerek başının arkasına doğru atmış gibi bir görünümü vardır. elbette bu dışarıdan görülemez. çok garip bir hayvandır.
200'den fazla ağaçkakan türünün varlığı saptanmıştır. her bir ağaçkakanın birbirinden farklı ritim ve hızlarda delme gücü vardır. her bir saniyede on altı kez vuruş yapanı da vardır. bir ağaçkakan gagasıyla bir bölgeye her vuruşunda yerçekiminin uyguladığı gücün bin katını uygular. e bu beyin, bu kafa nasıl dayanıyor diye sorulmuş tabii. araştırmışlar ki ağaçkakanın beyni bir kesenin içinde yer almakta ve bu kese her gaga darbesinde sabit durmaktadır. süngerimsi bir kıkırdak yastık -ya da bunu bir yay gibi de düşünebiliriz- beynin içinde bulunduğu keseciğin içinden geçmekte ve kesecik sabit dururken ileri geri gitmektedir. ekleyeceğim görselden elbette çok daha karmaşık olan bu sistemin basitleştirilmiş bir görüntüsünü bulmayı başardım: i.hizliresim.com/...
ağaçkakanın gagasıyla vurma işlemi bilindiği üzere yemek bulmak için değil; çiftleşmek için. haberleşmeye ya da çiftleşmek için diğer ağaçkakanları çekmeye yarayan bu işlem ayırt edilebilir ki, diğer kuşlar bu işleme göre eş seçerler. tınlama ne derece yüksekse o derece ilgi çekicidir. bu sebeple kuru ve ölü ağaçlar, su boruları, çelik yüzeyler tercih etmektedirler. 1995 yılında iki adet colaptes auratus türü iki ağaç kakan discovery isimli bir roketin dış tankının köpük kaplamasını gagaladıklarından, roketin fırlatılma işlemi geciktirilmiştir. psikopattırlar da...
picus viridis olarak adlandırılan yeşil ağaçkakanlar kahkahaya benzer bir ses çıkardıklarında yağmurun yağacağını bize söylemiş olurlar. hatta bu ağaçkakan türü bir mite de konu olmuştur. söylenceye göre ağaçkakan ırmak yatakları ve okyanus yuvaları, çanakları kazmak konusunda tanrıya yardım etmeyi reddettiği için yine tanrı tarafından ağaç kakmak ve yağmur suyu içmekle cezalandırmış.
ağaçkakan ismi için sadece ingilizce'de onlarca isim kullanılmakta (hewhole, galley bird vs.) fakat genel olarak kullanılan bir isimlendirmeye elbette sahip: yaffle. yaffle'ın sözlük anlamı "doymak bilmez" demekmiş. bir yeşil ağaçkakan bir oturuşta sayıyla 2000, yazıyla iki bin karınca yiyebiliyor.
türk rap müziğindeki en iyi isim. asıl adı burkay yalnız. rapping tekniği harika, müthiş kelime oyunları ve anlatım gücü başlı başına efsane (şimdiki yüzeysel sığır kitle anlamaz ama açıp bakın foucault sarkacından newton serbest düşüş göndermelerine kadar korkunç alegoriler mevcut), altyapıları kalbur üstüdür. türk rap denilen türün bence nadir başarılı isimlerinden ve son dönemdeki yüz akı. roadside on picnic projesi de ayrıca müthiştir, lezizdir.