Eskiden söylense kan çıkartıcak sıfattı. Maalesef bu sıfatı artık işine gelmeyen bir konuda herkes herkese söylemeye başladı, sıfat tam anlamıyla yozlaştı, çoğu insan daha böyle kötü bir şeye tepki bile vermemeye başladı.
insanların tarıma başlayıp yerleşik düzene geçmesinin üstünden sekiz on bin kadar yıl geçti. bu sürecin önemli kısmında vatan, kişinin ektiği biçtiği alanla sınırlıydı. vatan denebilirse. bu bölgenin güvenliğini sağlamak, kışlık stoklarının yağmalanmasını engellemek için de vergi verdiği bir silahlı güç vardı. devlet oluşumunun temeli buraya kadar gider. tarlasından öte bir günlük yolda ne olduğunu bilmeyen adam için o vergiyi kime verdiğinin de fazla önemi yoktu. binlerce yıl boyunca savaşlar bu vergi rantından beslenen, ekip dikmek yerine silahlı bir güç olmayı tercih eden kesim tarafından başlatıldı. daha fazla arazinin rantını sahiplenmek, daha konforlu yaşamak için. tarlasında yaşayan adamın vergi toplayıcı ile bir illiyet bağı olması gerekmezdi. kendi tarihimize göz gezdirecek olursak 1071 öncesinde anadolu topraklarına yerleşen, köy kuran ve vergisini bizans yönetimine ödeyen türkmenlerin varlığı bilinmektedir. imparatorluklar döneminde tebanın imparator'a karşı büyük bir bağlılığı yoktur. doğrudan askeri güç üzerine kurulu bir sistemdir. imparatorluklar çağının sonuna doğru sınırlar içinde bulunan tebayı bir arada tutacak, üst yönetime kayıtsız şartsız destek verecek, bağlılık duyacak bir tebanın sınırları konsolide etmek için daha sağlam bir yapı oluşturmada yararlı olacağı fikri gelişmiştir. milliyetçilik akımları buradan kaynaklanır. vatan kavramı da belirli bir etnisiteyi bir araya getiren sınırları belirlemek için kullanılmaya başlar. tarlanın ötesi de artık koruyup kollaman gereken bir yer haline gelir. bir kaç yüz yıldır vatan, uğruna kan dökülecek kutsal bir kavram olarak insanların hayatında bağlayıcı bir unsur haline gelmiştir. insanları vergilerini toplayan imparator için değil, vatan denen soyut bir kavram için savaşa ve ölüme gitmeye ikna etmek daha kolaydır. müesses düzeni bozacak vergi toplayıcının gücünü zayıflatacak her türlü tavır ve davranış ise vatan hainliği olarak tanımlanır. kanaatimce vatan fikri son derece suni, yapmacık fakat mevcut durumda dünya geneline bir histeri yaşatarak herkes tarafından sahiplenilen bir kavram. zaman içinde sönümlenecek. vergi toplayıcı güç tebayı kontrol edebilmek için onları etrafında toplayabilecekleri yeni algılar üretmek zorunda kalacak. şimdilik vatana ihanet en büyük suçlardan biri. o da geçer.
karşısındaki insanın farklı siyasi görüşlere sahip olabileceği gerçeğini görmezden gelerek, hangi siyasi partiyi ya da kimi desteklediği ''farketmeyen'' empati yoksunu insanların, karşıt görüşteki insanlar için kullandığı yakıştırma.
biz neden hala saçma sapan kavgalara devam ediyoruz sorusuna verilebilecek en iyi cevap işte bu insanlardır. x partili herhangi bir vatandaş, y partisinin görüşlerini benimseyen insanlara bu yaftayı hemencecik vurabiliyor. ya da y partili herhangi bir vatandaş, x partisinin görüşlerini benimseyen insanlara bu yaftayı hemencecik vurabiliyor.
hatta herhangi bir siyasi görüşe sahip olmanıza bile gerek yok. bir vatandaşın görüşlerini desteklemiyorsanız eğer, geçmiş olsun. nur topu gibi bir vatan haini oldunuz.
olur da bir gün bu terimi kullanacak bir olay yaşarsanız sizden tek ricam bu terimin ne denli büyük ve ağır olduğunun farkına varmanız ve kullanırken dikkatli olmanızdır.