2. abdülhamit tarafından doğu anadolu'da bölge asayişinin temini, rus işgaline karşı tedbir almak gibi gayet gerekli sebeplerle kurulmuş çoğunluğunu kürtlerin oluşturduğu içinde ayrıca doğu vilayetlerinde yaşayan türkmen ve yörüklerin de bulunduğu birliklerdir.
bu birliklerin kuruluşunu devlet erkanı canı gönülden istememiştir. tamamen dönemin gerekliliğine ve ihtiyacına karşın kurulmuş birliklerdir. birliklerin sebep olduğu sapkınca hareket ve davranışlar tabi vardır. bu inkar edilemez. ancak her şeye karşın gerekli olduğu katiyen unutulmamalıdır.
Abdulhamit, dini ideolojik fanatizmi canlandırma, halklar arasında çatışmalar yaratma yoluyla Kürtleri ulusal bilinçlilikten yoksun bırakıp ulusal bağımsızlık savaşından uzaklaştırmayı ve yalnız dini bir toplum haline getirerek yavaş yavaş Türkleştirmeyi amaçlıyordu. Abdülhamit, 1891’de kurdurduğu salt Kürt aşiretlerinden oluşan Hamidiye Alayları’yla, Müslüman Kürtlerin memnuniyetsiz Ermenilerle olabilecek işbirliğinin yolunu kesmiştir.
2. abdülhamit'in kürt ağırlıklı kurdurduğu alaylardır. abdülhamit islamcı düşünceye sahip bir hakandı. kürtlerle türklerin bir arada sorunsuz yaşaması için din kardeşliği yani halifeliği kullanıyordu. bu sayede osmanlı devleti'nin taşradaki denetim yetersizliğini bir nevi kapatmış oluyordu.
bir de imparatorluğun ermeni halkı vardı tabi okuduğum kaynağa göre abdülhamit güney ve doğu bölgelerinde ayrılık olmasın diye çok defa hamidiye alayları aracılığıyla kürtler ve ermenileri birbirine düşürmüş bu sayede toprak bütünlüğünü korumuş, ortaya bir büyük karmaşıklık çıkararak iki grubu da idare etmiş.
abdülhamit'in politikasıdır genellikle bu. bunun bir farklı modelini de rumlar ve bulgarları kilise problemiyle birbirine düşürerek yapmıştır. bu sayede birlik olmalarını engellemiş, makedonya'yı uzun yıllar elinde tutmuştur.