aslında daha yatağa girmeden yokladı. sağ ayağımın orta parmağına girdi az önce. kol, bacak, sırt falan anlıyorum da ayağımın orta parmağı bana çok manidar geldi. bildiğin kendi ayağımla hareket çekti bana eleman. şaka gibi ama şaka değil. o ayağı uzattığım yerden çekip elimle germeye çalışana kadar geçen sürede yeni bir güneş sistemi ortaya çıkardı. şimdi hala ağrıyor.
en çok spora fazlaca alışkın olmayan bünyenin, ansızın spora maruz bırakılmasının doğal sonucudur. senin neyine 13 yaşındaki elemanla basketbol oynamak? işin kötüsü yarın da oynarız demiş bulundum. ellerini ovuşturup girilmedik yer bırakmayacağım diyen sinsi bir tip gibi canlanıyor gözümde tospa.
değeri bilinmemiş türkçe hard rock yapan bir gruptur. bunca zaman kimsenin buraya yazmamış olmasından da bunu anlayabiliriz. sevdiğim şarkılarından biri: www.youtube.com/...
vücudun herhangi bir bölgesindeki kas dokularında ortaya çıkabilen bu kasılmalar birkaç dakika arasında devam edilebilir. kaslar kasılıp gevşeyerek vücudumuzun hareket etmesini sağlayan dokulardır. ancak istemsiz olarak kasılıp belli bir süre gevşemediklerinde kramplar oluşur. kaslardaki yorgunluğun, sinirlerdeki işlev bozukluklarının, kan dolaşımındaki problemlerin ve vücut sıvılarında bulunan bazı kimyasal maddelerin miktarındaki düzensizliklerin kramplara neden olduğu düşünülse de krampların sebebi ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.
geceleri oluşan kramplar genellikle bacağımızda ortaya çıkar. bu tür krampların istemli hareketlerden sorumlu sinir hücrelerinin istemsiz bir şekilde aşırı uyarılmasından kaynaklandığını gösteren çalışmalar var. bazı bilim insanları uyurken ayakların genel pozisyonunun baldır kaslarının kasılmasına neden olduğunu, bu durumun sinir hücrelerinin uyarılmasının engellenememesine yol açtığını düşünüyor. diğer bir görüş ise günümüzdeki yaşam tarzı nedeniyle bacak kaslarının daha az kullanılmasının bu durumun nedeni olduğu.
bacak kaslarında ortaya çıkan krampların diğer bir nedeni kas yorgunluğu. kasların aşırı kullanılmasının sinirlerin hasar görmesine ve sinirlerde işlev bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülüyor.
genel olarak sıvı kaybının ve vücut sıvılarındaki bazı kimyasal maddelerin (örneğin; sodyum, potasyum, magnezyum) miktarındaki azalmanın sinirlerin ve kasların uyarılmasında etkili olduğu bilinir. ancak gece ortaya çıkan krampların sıvı kaybıyla ve vücut sıvılarındaki bazı maddelerin miktarındaki düzensizlikle ilişkili olduğu düşünülmüyor.
kaynak: tübitak bilim ve teknik şubat 2015 – tuba sarıgül.