genellikle "bu harabe de nedir" sorusuna cevap olarak isimleri zikredilir. cenevizlilerden kalma diye. ne olduğunu bilmediğimiz her şey cenevizlilerden kalmadır. peki kim bu cenevizliler. günümüzde cenova olarak bildiğimiz italyan kentinin ahalisi. genoa 1005 yılından 18, yy sonlarına kadar akdenizde ticaret işiyle öne çıkan bir italyan kent devleti. ticaret yolları üzerinde, konaklama istasyonlarında yaptıkları yapılar var. küçük kaleler, depolar vs. bütün akdenizde ve hatta karadeniz sahillerimizde varlar. savaşarak değil ticaret yaparak iz bırakmışlar daha çok.
türkçe argo kelimelerin çoğunu dilimize olan devlet. hatta bu adamlar sayesinde istanbul'da en çok konuşulan yabancı dillerden birisi de italyanca olmuştur.
bir anket vardı cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan. istanbul'da yabancı dil bilme oranı ile ilgili. o anketi bulsam bu girdinin altına güzel giderdi.
cevizleri çok kullanan kişiler topluluğudur. Öyle kayın, maun, çam filan kullanmazlar. ceviz yer, ceviz ağacından efenime söyliyim komodin filan yaparlar. gemi filan yapıp hep bize saldırmışlar zamanında. ama yenmişiz tabii bırakır mıyız hiç?
zaten cevizliler dile tam oturmadığı için söylene söylene cenevizliler olmuş. çok ceneviz in
bir teoriye göre isimleri janus'tan gelen halk. çünkü janus'un iki yüzü gibi, bu abilerin bir deniz yaşamı bir de kara yaşamı vardır. kendilerine göre peygamber ibrahim'in zamanından beri ceneviz'de yaşamaktadır bu insanlar.
ceneviz cumhuriyeti kurulana kadar tarih sahnesinde çok da önemli bir yere sahip değildirler. hatta askeri güçleri bile kendilerini koruyacak seviyede değildir. ama ceneviz cumhuriyeti ile beraber palazlanmaya başlamışlardır. kırım'da bile fetihler yapmışlardır.
ayrıca denizciler için de kot pantolonu icat etmişlerdir.
amerika'nın keşfi ile beraber denizcilik dünyasında çok önemi kalmadığı için (okyanus ticareti varken kim takar akdeniz'i?) yavaş yavaş tarih sahnesine gömülmüşlerdir. amerika ticaretinin yolunu açan adamın da bir cenevizli olması kaderin tuhaf bir oyunu olsa gerek.