hayvanlarda sarcoptes scabiei adlı akar veya mite olarak da bilinen mikroskobik parazitlerin yol açtığı hastalık. bu aralar, medyada ve sosyal medyada pek bir köpürtülmekte ve gereksiz yere paniğe yol açmaktadır. zira, hayvanlarda görülen uyuz, insanlara bulaşamaz.
insanlarda görülen uyuz Sarcoptes scabiei hominis, hayvanlardaki uyuzun bir alt türüdür. insandan insana, hayvandan da hayvana bulaşan bir hastalıktır. insanlarda uyuz hayvanlarla temas ettikten sonra sivrisinek ısırığına benzer minik kızarıklıklar ve kaşıntılar oluşabilir ama bu geçicidir. insanlarda da havadan değil, enfekte kişinin çarşafları, havluları veya giysileri gibi kişisel eşyalarının kullanımından bulaşabilir.
buraya semptomları yazıp, herkesi kaşınmaya sevk etmek istemiyorum ama tedavi edilmediği sürece ikincil enfeksiyonlara yol açma ihtimali yüksektir. uyuzdan şüpheleniyorsanız eğer, mutlaka bir doktora görünün derim.
doktor civanım filmindeki bir diyalogta geçtiği gibi; " eve gidip tatlı tatlı kaşınacağım. " dedirten hastalıktır. tatlı tatlı kaşınmanın dışında geceleri uykunuzdan edebilecek şekilde kaşıntı hissi uyandırır. bileklerde, cinsel bölgede, kasıklarda daha şiddetli kaşıntılara neden olur. tedavisinde kwellada isimli ilaç kullanılır. vücudun boyundan aşağısına komple sürülerek uygulanır. çok afedersiniz göt deliğine, cinsel organ ucuna, tırnak uçlarına kadar her bölgeye tamamen uygulanması gerekir. ev içerisinde yaşayan tüm bireylerin kullandığı kıyafetler, çarşaflar en az 70 derecede yıkanıp, özellikle dikiş yerlerinin üstünden geçerek tersten ütülenmesi gerekir. yıkanamayacak ürünler ise (ayakkabı gibi) 15 gün hava almayacak şekilde paketlenip havasız bir şekilde bekletildikten sonra kullanılmalıdır. ölü deri vücuttan hastalığa sebep olan hayvanı atana kadar kaşıntı devam eder. doktorların demesine göre kaşıntı 2 ay kadar sürebilir. velhasılıkelam adı gibi uyuz bir hastalıktır.