en güzel beyit, "beytü'l gazel" ya da "şah beyit" olarak adlandırılır. bütün beyitlerde aynı konu işlendiğinde "yek ahenk gazel" adını alırken her beyit aynı güzellikteyse "yek avaz gazel" adını alır.
Divan edebiyatında 5-10 beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genellikle lirik konularda yazılan nazım biçimi.
Örnek kullanım: O mecmuadaki gazelleri yüksek sesle okurken eski şiir lehçemizdeki beliğ ve rindane edaların zevkine varıyorum. (Y. K. Beyatlı)
Klasik Türk müziğinde belli bir kurala bağlı olmadan bir kişi tarafından sazlardan birinin eşliğinde söylenen, söyleyenin ses gücünü göstermesine de olanak veren müzik eseri.
Örnek kullanım: Yanımızdaki vagonda bir gazel başladı. (Y. Z. Ortaç)
Beyt birimi üzerine kurulmuş bir nazım şeklidir.
Aruz vezninin her kalıbıyla yazılabilen genellikle aşk, tabiat ve toplum temalarının işlendiği, duygularda derinlik ve yakınlık, hayalde genişlik ve nüktede* incelik isteyen bir şiir türüdür.
Türk edebiyatında en büyük şairler, aynı zamanda gazel üstadlarıdır. Şairlerin sanat hakimiyetleri(başarıları), gazeldeki başarılarıyla ölçülür.
Gazelin ilk beytine matla* , son beytine makta * denir.