2020-2021 sezonunda kalvin phillips'i deep lying playmaker rolünde oynatarak tüm premier ligi şok etmiş takım. 2 senedir tüm takımların üzerine defanstan kısa pasla çıkmak zorundayım laneti çökmüşken marcelo bielsa hocam uzun ve dikine pas atabilen bir championship topçusuyla geçen senenin rekortmen şampiyonuna* şanssız iki penaltı ile geçildi ve emirlik fc*'yi son anda elinden kaçırdı. yendiği diğer iki takım premier lig seviyesinin altında olan fulham ve sheffield united olsa da leeds'in kadrosu bunlardan iyidir denilebilecek kadar bir fark yok aralarında, oyun farkının nedeni tamamen taktiksel. bu taktiği bielsa'dan önce deneyen sigara tiryakisi maurizio sarri hocamız yanlış adamlara yanlış pozisyon dağıtıp üzerine de chelsea'nin ağır abileriyle papaz olunca başarısız olmuştu. yürüyedur yorkshire'ın pride'ı.
Dün oynanan liverpool maçına kurulacağı açıklanan süper ligi protesto eden tişörtlerle (hak ederek kazan vb) çıktılar. 1-1 biten maçla hem man city sonrası bir büyükten daha puan almayı başarmış oldular hem de liverpool'un şampiyonlar ligine gitme hayallerine! Sekte vurmuş oldular. Bu sonucun Bielsa'nın "futbolun güzelliği güçsüzün güçlüyü yenme ihtimali" minvalindeki sözlerine güzel bir referans olması yanında Avrupa süper ligi hengamesinin yaşandığı gün gelmesi de günün anlam ve önemine katkı yapmış oldu.
Leeds'in bielsa ile çıktığı yolculuğu takip etmek enteresan. Özellikle ikinci yarıda oynadıkları oyunda %70 üzerinde topa sahip oldukları bölümler oldu ki maçı %60 üzerinde bitirdiler. Rakip savunmadan çıkarken tam saha adam adama markaj uygulamaları da her ne kadar kırılgan görünse ve golü de daha önce olduğu gibi bu markajın gediğinden yeseler de futbollarına dair ilginç bir detay. Ben kafa açmak için fazlasıyla izlenebilir buluyorum büyüklere karşı oynadıkları maçları. Sanırım bunu en son marco silva'nın everton'u yaşatmıştı bana. Marco silva da gene (kısmi) adam markajı üzerinden sarri'nin ingiltere günlerine (haliyle zaten alarm veren sarri ball'a) dair sonun başlangıcı olmuştu.
Sonuç olarak avrupa'da teknik direktör takımı tanımını en fazla hak eden takımlardan birisi şu an için leeds.