bir şeyin varlığını devam ettirebilmesi için onu zararlı etkilerden koruyacak mekanizma.
elektrik sigortası kısa devre gibi etkenler ile cihazı kasko/trafik sigortası/hayat sigortası/sağlık sigortası koruduğu nesneyi/olguyu kaybettiğinizde ya da korunan şey zarar aldığında ona bir güvence olur sigorta şirketlerinin sigortası ise reasürans şirketleridir. onların güvencesi kim onu bilmiyorum
ilk çıkışı new yorklu gemiciler olduğu anlatılır, şöyle ki;
eski zamanlarda new yorktan avrupaya taşımacılık yapan gemiler sefere çıktıktan sonra tabi bu zamandaki gibi radar, gps, takip sistemleri olmadığı için ancak belirlenen sürede geri gelmedikleri zaman başlarına bir iş geldiği anlaşılırmış. ve gemisinin başına bir iş gelen gemi sahibi hem gemisini hem de gemi içerisindeki malı kaybedermiş belki de batarmış.
bunun üzerine gemi sahipleri bir birlik kurup demişler ki new york limanından her çıkan gemi ve limana her giriş yapan gemi birliğe bir miktar para yatırsın bu paralar biriksin gemisinin başına bir şey gelene bu paradan yardım edelim.
işte modern zaman reasürans şirketlerinin doğuşu bu hikayeye dayanmaktadır
Sadece emeklilik primi olarak algılanmamalıdır.
Devletlerin yurttaşlarına zarar pahasına da bazı hizmetleri ucuz vermesine de sigorta denir.
Mesela bir ülke tarımı ve hayvancılığı Kooperatifçilikle yapıyorsa; kooperatifleri destekliyorsa gıda her zaman ucuz olur bu bir sigortadır.
Elektrik, su ve doğalgaza fahiş fiyatlarda zam vurmuyor ucuz satıyorsa bu da bir çeşit sigortadır bu sayede yurttaşlar ekonomi sıkıntıda da olsa en azından temel yaşam ihtiyaçlarını karşılama bakımından zora girmez kafayı yemezler.
Aslında sosyal devlet dedikleri olgunun temelinde bu yatar.