En lezzetlisini Kuşadası - Davutlar'da yediğim sıcak şerbetli tatlı. Halka şeklinde ve minik top şeklinde olmak üzere iki çeşidi vardır. Halka şeklinde olanı sıcak şekilde tüketilmelidir. Mümkünse üzerine çikolata sosu değil, tarçın dökülmeli ve afiyetle yenmelidir. Lokmayı dondurma ile tüketenler de vardır. Ancak ben sade tüketmeyi tercih ederim.
yaz vakti pişiren ya da servis edenlere üzüldüğüm*, özellikle istanbul ve ankara'dan izmir'e ya da ege bölgesi'ne gelenlerin "bedava mı bu şimdi?" şeklinde tepki gösterip şaşırdıkları tatlı.
genel adı saray lokma olan versiyonuna izmirliler çeşme lokması der. normal hali ise böyle dir. normal versiyonunun şerbetsizinin adı da pişidir. o da böyle olur, yanında tulum peyniri ve siyah zeytinle süper gider. çocukken anneme onlarca kere söyleyip yaptırdığım pişiler geliyor aklıma. evin içindeki kızarmış yağ kokusu birkaç gün çıkmazdı.
şu "bedava mı bu şimdi?" tepkisi çok komik oluyor. önce "neden bu insanlar sıraya girmiş?" diye soranlar gördüm, ardından da "kaç lira bunun porsiyonu?" diyenler. izmir'deki kültür, ölen bir yakının haftası, kırkı ve senesinde sık sık lokma dökülmesidir. karşıyakalılar göztepe amatör kümeye düşünce utanmadan lokma döktürmüşlerdi. buradan aklınızda kalabilir lokmanın hangi koşullarda dökülebileceği. bayramlarda falan dökülmez.
fena canım çekmiş galiba. kendime arkadaş aramışım gibi oldu, kusura bakmayın.
bahçelievler boo'da yediğim aşmış tatlı. 1 saat sıra beklemeye değdi ya da benim canım çok tatlı çekmişti bilemeyeceğim. içine krema,sos vs. ekliyorlar, gece gece canım çekti......