1. 22 mayıs 1813 - 13 şubat 1883 tarihleri arasında yaşamış olan alman besteci ve tiyatro yönetmeni. tiyatro yönetmenliği kendisinin opera işlerinde epey fayda sağlamıştır.

    ailesi yahudi olsa da, kendisi vaftiz ettirilmiştir. eğer yanılmıyorsam ailesi de o dönemdeki anti-semitizmden uzakta kalmak için hristiyan olan bir ailedir. ailesi müzik ve tiyatroyla iç içe olduğundan bu sanatlarla çok erken yaşta tanışmıştır kendisi. ama yahudi aileden gelmesine rağmen kendisi anti-semitist bir insandır.

    'in isimli operası tarzını belirlemiştir. daha sonra ve 'tan etkilenmiştir. ilk piyano bestelerini de beethoven ile mozart'tan etkilenerek yapmıştır.

    anti-semitik düşüncelere sahip olmaya başlaması ise ile aynı dönemde yaşayıp mendelssohn'un ünü yüzünden çok fazla üne kavuşmaması sebebiyle olmuştur. "yahudiler beni engelliyor!" deyip anti-semitist olmuştur. bana birini daha hatırlattı bu düşünce yapısı, acaba kim?

    naziler iktidara gelince, adof hitler kendisini sahiplenmiştir. zaten wagner de bir proto-nazi olduğu için en cahil nazi bile wagner fanı olup çıkmıştır. bildiğim kadarıyla kızları da nazi olmuş ve nazilerle evlenmişlerdir. ama bu noktayı yanlış anımsıyor olabilirim.

    0besteci 
  2. 'in sanatçı olabilmiş versiyonu. hitler ile fikirleri bire bir örtüşüyor kendisinin.

    'nde yahudileri yakmak gibi bir hayali varmış.

    nazi almanyası'nda savaş gazilerine ve askerlere sürekli ücretsiz wagner dinletisi ve wagner dersleri veriliyormuş. tabii her asker de klasik müziği sevecek diye bir kural olmadığından, çoğu asker sıkıntıdan patlıyormuş ama sıkıldığını çaktırmamaya çalışıyormuş.
    0besteci 
  3. sebebiyle 'nin pek hazzetmediği besteci. almanlardan sadece 'ı ciddiye alırmış.

    wagner hakkında yazdığı bir makalede debussy, wagner'den "kendisi hakkındaki düşüncelerimi en net olarak gündoğumu zannedilmiş bir günbatımı olarak ifade edebilirim" şeklinde bahsetmiş.
    #230542 jean baptiste de la rose et la croix | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0besteci