ön not: arkadaşlar aşağıdaki deneysel bir girdidir. lütfen sıkılmayınız. özellikle son satırlara dikkatinizi çekiyorum. ^_^
-dünyada hiç kimsenin diş doktorlarının önerdiği gibi fırçalamadığına emin olduğum fırçalama eylemi.
-genellikle yemeklerden sonra fırçalayın dendiği halde, özel bir işimiz yoksa, bir sabah kalktığımızda bir de gece fırçaladığımız dişleri fırçalayarak temizleme işi.
-diş fırçalayanların fırça seçme konusunda sürekli ikilemde kaldıkları diş temizliği.
-son zamanlarda kullanılan macunların da pek bir çeşitlendiği, kimisinin içindeki florür nedeniyle zararlı olduğunu söylediği ve bu nedenle alternatif diş temizleme malzemeleri kullandığı eylemin adı.
-içindeki şeker tadı nedeniyle, çocuklar beyaz çokokrem niyetine yedikleri için, kesinlikle çocuklar dişlerini fırçalarken başlarında durulması gereken diş fırçalama eylemi.
-klasik diş fırçası yerine, bazı inancı kendinden menkullerin misvak denilen salvadora persica (Arapçada arak) ağacının dallarından elde edilen bir tür gereci dişlerine sürterek gerçekleştirdikleri eylem.
-klasik fırça yerine pilli ve şarjlı modellerinin de özellikle son zamanlarda itibar gördüğü bir temizleme aracıyla yapılan diş temizleme işlemi.
-2000 yılı filmi cast away (bizde Yeni Hayat diye gösterildi.) filminde tek başına bir ıssız adada kalan tom hanks'in diş fırçalama imkanı bulamadığı için çürüyen dişini acılar içinde çekme sahnesine konu olan fazlasıyla önemli bir temizleme ritüeli.
-istediğiniz kadar fırçalayın, yine de diş aralarında ulaşamadığı yerler olduğu için mutlaka diş ipiyle desteklenmesi gereken diş temizleme eylemi.
-araştırmadım ama sanırım en eski ve en tanınır markasının ipana olduğu ve bizi çocukluk nostaljilerine sürükleyen fırçalama işi.
-fırçanın üstüne öyle reklamlardaki ya da macun kapağının üzerindeki fotoğrafta/çizimde olduğu gibi tombul bir solucanı yatırıyormuşuzcasına konulmaması gereken diş temizleme macunuyla yapılan temizleme şeysi.
bunu sonsuza kadar uzatabilir miydim, bilmiyorum. bu sabah uyandığımdan beri aklımda olan yazma konusuydu. ve ilk defa bir girdide acaba tanım yapmayı çeşitlendirerek ne kadar uzatabilirim diye de düşündüğüm bir başlıktı.
Dizilerde/filmlerde görüyoruz bazen. oyuncu aynaya bakarken ön dişlerine şöyle bir sürttürüp tükürüyor. hatta ondan sonra ağzını su ile çalkalamıyor bile.
yanisi, hakikaten şimdiye kadar bir allahın kulunun da doğru temizlediğine şahit olmadığım bu işlemi, video olarak internete koyan sitelere de baktım. en kısa anlatım on dakikaya yakın sürüyor. valla, bi kere benim kadar uzun diş fırçalayan olduğunu sanmıyorum, onu baştan söyleyeyim. buna rağmen on dakika nedir yahu. insan gibi bir varlığı ancak tehdit, şantaj, dayak veya başka türlü bir koşullandırmayla bile on dakika çok zor tutarsınız o dişler fırçalanırken.
yukarıya yazdıklarımın arasında bir madde var ki, bence çok önemli. diş macunu yemek. evet, yine kendimden biliyorum ki diş macunun tadı bazılarına çok lezzetti gelebilir. benim en büyük üzüntülerimden biri çocukluğumda ailemden gizli diş macunu yiyor oluşumdur. acaba vücudumda ne kadar florür birikmiştir ve ilerde bana zararları ne olacaktır sorusu sık sık kafamı kurcalar. bu dezavantajı sürekli ceviz yiyerek bertaraf edebilir miyim diye düşündürür. :))
kapanışı yapmadan önce sizin de bu diş temizleme sorunsalıyla ilgili düşünceleriniz, önerileriniz varsa, lütfen bu girdi ya da başlık altında belirtiniz. çok 'reca edecem' gerçekten.
son olarak, bilmiyorum kaç dakika izleyebileceğiniz bir diş fırçalama videosuyla sizleri baş başa bırakıyorum. çeneniz nasıl olursa olsun, dişiniz sağlam olsun.
sevgili medusa'nın önerisiyle araştırdığım ve yorumlarda kalmasına gönlümün razı olmadığı bir ağız temizleme uygulaması: oil pulling. "organik hindistan cevizi yağıyla yapılan oil pulling işlemini sabahları uyanır uyanmaz uygulamalıyız. sabah uyanınca aç karnına 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağını ağzımıza alıyoruz. bu yağı yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında ağzımızın içinde dişlerimizin arasında döndürüyoruz. oil pulling işlemini mutlaka en az 15 dakika yapmalıyız. zamanlamamıza dikkat etmek için saatimizi yanımızda bulundurabiliriz. ağzımızdaki hindistan cevizi yağını gargara yapmamalıyız, sadece ağzımızda döndürmeliyiz çünkü yağ boğazımıza inmemeli. en az 15 dakika beklettikten sonra yağı tükürüyoruz. kesinlikle yağı yutmamalıyız. sonrasında dil sıyırıcı yardımıyla dilimizi en arkadan en öne doğru temizliyoruz. bunu yaklaşık 10 ya da 15 kere tekrarlayarak ağzımızdaki tüm kalıntılardan kurtulabiliriz. bu işlemden sonra dişlerimizi organik diş macunuyla fırçalayarak ağız ve diş temizliğimizi tamamlayabiliriz." ona da yazdığım gibi her gün bu işe yaklaşık yarım saatini ayıranlara helal olsun! neden bu kadar tembelim allah'ım :((
ağız bakımı ve temizliği için en gerekli eylemlerden biridir.
bilinen yanlışları düzeltme adına diş hekimi dostumdan aldığım fikirleri bu girdiye bırakıp sizlerle buluşturmak istiyorum. madde madde yazacağım. - dişler günde en az 1 en fazla 2 kez fırçalanmalı. 1 kez fırçalanıyorsa gece yatmadan, 2 kez fırçalanıyorsa sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce fırçalanacak şekilde programlanmalı. - florür zannedildiği kadar zararlı değildir. florürün diş macunlarında ki amacı dişlerde çürük önlemektir. florürsüz diş macunları dişlerde çürümenin önüne geçmez. eser miktar diş macunu (florür içeren) kullanmak faydalı olacaktır. - diş macunu seçimi önemsizdir. macunsuz fırçalamak bile dişlere fayda sağlayacaktır. - dişleri beyazlatan şey diş macunları değil, diş minelerinin aşınmasıdır. bunu da büyük partiküllü diş macunları ya da sert diş fırçaları kullanarak yapabilirsiniz. ama önerilen ve doğru olan küçük partiküllü diş macunları ve hafif orta sertlikte diş fırçaları seçmektir. Çünkü diş minesine zarar vermek ilerleyen dönemde ağız ve diş sağlığınızı bozacaktır. Çok beyaz diş merakınız varsa porselen ya da lamine kaplama yaptırabilirsiniz. - şekilli şukullu diş fırçaları fayda göstermeyen fırçalardır. en etkili fırçalar düz saplı ve düz fırçalı olan modellerdir. - son yapılan klinik araştırmalarda elektronik fırçaların manuel fırçalardan daha etkili olduğunu göstermiştir. buna dayanarak ben de memnun bir şekilde oral-b'nin elektronik fırçalarından birini kullanıyorum. - diş fırçalamak tek başına yetersiz bir eylemdir. diş ipi kullanılmadığı zaman diş fırçalamak bütünüyle ağız hijyeni sağlama konusunda fiyaskodur. yani diş ipi kullanmıyorsanız diş fırçalamanın size tek faydası geçici hoş koku sağlamaktır. - dişler fırçalanırken iyi bir temizlik için ağızın açılıp kapanma pozisyonuna paralel olarak tek yönlü biçimde fırçalanmalıdır. dişlere badana yapar gibi yukarı aşağı fırça sürmek minelere zarar verir. - diş macunu diş fırçasına sürüldükten sonra suyla ıslatmaya gerek yoktur. ağızda ki tükürük maddesi onun ıslanması için yeterlidir. - dişler en az 2 dk olacak şekilde fırçalanmalıdır.
diş sağlığı için önemli bir eylemdir. yukarıda açıklananlara ek olarak; -çocuklar olabildiğince diş fırçalamaya yönlendirmelidir. anne-baba-çocuk bir arada yapılması olumlu motivasyon sağlar. -sudan/diş macunundan fazla flor alımı soruna yol açabilir, diş macunu yutan/yiyen çocukların florsuz diş macunu kullanmaları önerilir, piyasada mevcuttur. İçme suları florlandığı için çok önemli değil flor eksikliği. Ama ileri yaşlarda florlüye geçilmesi iyi olur. -beyazlatıcı diş macunları optik kırılma nedeniyle dişlerde daha beyaz görüntü verir, optik artefakttır. -diş ipi kullanmak iyidir, ancak çok sıkışık yerleşimli dişlerde mumlu olanlar tercih edilmelidir. -önerilen diş fırçalama tekniği yumuşak fırça ile, dişetinden dişe doğru şeklindedir ama farklı ekoller farklı teknik önerebilir. Unutulmaması gereken dişlerin hem dış, hem iç hem de çiğneme yüzeylerinin fırçalanması gerektiğidir. -diş fırçası 2-3 ayda bir değiştirilmelidir. -nohut kadar macun yeterlidir, marka ve tat tamamen kişiseldir. -fırça yeni iken diş etlerinin kanamaması gerekir, kanama lokal ve ciddi bir sorunun varlığına işaret olabilir, hızlıca diş hekimine görünmek iyidir. -mideniz bulanmıyor ise dilinizi de fırçalayınız... -hiç olmazsa yılda bir kez diş hekimine gidiniz.