1. kategoriler içerisinde sıklıkla karıştırıldığını gördüğümden izah etme gereği duydum.

    mevcut yapıda iki tane yaratık, üç tane karakter kategorisi var. bunlar , , , ve .

    şimdi bunları öncelikle kendi içlerinde ele alayım. aslında oyun karakteri eser karakteri kümesine dahil. yani oyun da bir eser ve oyunlardaki karakterler de aslında eser karakteri. ancak adet olarak o kadar fazlalar ki, onları ayırmak gerektiği için alt kümede yer alan oyun karakteri kategorisi açıldı. mitolojik karakter ise adından da anlaşılacağı gibi, bir eserle yaratılan değil, mitolojide bahsi geçen karakterler. kurgusal ve mitolojik yaratıklara gelince, yine adından da anlaşılacağı gibi, bir eserde kurgulananlar kurgusal iken, mitolojiden gelenler ise mitolojik yaratıklardır.

    gelelim asıl konu başlığımız olan yaratık ile karakter farkına.

    çok basit bir ifadeyle bir eserdeki, bir oyundaki ya da mitolojideki bir karakter belirgin tek bir varlıktır. kişidir demiyorum. varlık. çünkü insan ya da insan benzeri bir şey olması gerekmez. tek olması gerekir.

    yaratık ise tekil değildir. yaratık, kurguda ya da mitolojide bahsi geçen, tekil olmayan varlıklardır.

    bir örnek verince sanıyorum daha net anlaşılacak...

    kurgusal yaratık iken, bir uruk-hai lideri olan eser karakteridir. aynı frodo gibi, aynı aragorn gibi, aynı legolas gibi, lurtz da bir eser karakteridir. çünkü bir uruk-hai olan lurtz, tekil bir varlıktır. aynı bir hobbit olan frodo, bir dunedain olan aragorn, bir elf olan legolas gibi. başka bir deyişle, dwarf bir kurgusal yaratıkken, gimli bir eser karakteridir... haliyle lurtz da öyle.
    #76918 larden loughness | 7 yıl önce (  7 yıl önce)
    2karşılaştırma, kulzos ile ilgili