1. Susamgillerden, sıcak bölgelerde yetişen küçük bir bitki (Sesamum indicum).

    Örnek kullanım: Evlerinin önü susam / Bir su bulsam yüzüm yusam (Halk türküsü)
    #102538 tdk | 6 yıl önce
    0bitki 
  2. Bu bitkinin yağ çıkarılan, öğütülerek tahin elde edilen ve simit vb.nin üzerine serpilen küçük sarımtırak tohumu.
    #102540 tdk | 6 yıl önce
    0bitki 
  3. .
    #102541 tdk | 6 yıl önce
    0bitki 
  4. Bu bitkinin tohumlarından çokça yerlerde yararlanılır. Simit için olmazsa olmazdır, simidi simit yapan şeydir. Tarafımızdan en son yaklaşık 20-25 yıl önce ilkel yöntemlerle yetiştirilmiş bir bitkidir. Köyümüzde de birçok hane tarafından Dere kenarlarında sık sık yetiştirilirdi. Yetiştirmekteki asıl amaç ise bağ bozumu zamanında yapılan kesme, topaç, sucuk ve özellikle pestil için kullanmaktı. 90’lı yılların başında Atatürk barajının su toplamasıyla tüm sulak araziler su altında kaldı ve insanlar susamı şeklinde yetiştirmeye başladı. Deşti ürünün yetersizliği ve ithal edilen ürünlerin yerli piyasayı mahvetmekle kalmayıp ilkel yöntemlerle yapılan tüm tarımın fişini çekmesi sonucu insanlar diğer tarım ürünleriyle beraber susuz veya sulu şekilde yetiştirilen susamları da yetiştirmemeye başladı böyle böyle diğer birçok ürün gibi bu susam yetiştirme kültürü de ortadan kalktı.

    Susamlar bahar aylarında ekilir haziran, temmuz, ağustos ayı boyunca sulanır ve eylül ayında elle tek tek kökünden sökülüp kökteki topraklar silkelenip römorklara yüklenirdi. Sonra bu susamlar evlerin damına serilen naylon veya bez üzerine, kökler aşağıda uç kısmı yukarıda olacak şekilde uç uca çatılırdı. Güneydoğunun kızgın güneşi, kuru havasında bir süre kurumaya bırakılırdı. Her geçen saat ve gün susam hazneleri kızardıkça kızarır, kurur ve haznesini en uçtan çatlatarak açılırdı. Hafif esmer ve hala ıslak olan susamlar kızgın güneş ve kuru havanın etkisiyle hızla kurumaya başlar kurudukça da etrafına koku yaymaya başlardı. Tam kuruduğunda ise abartmıyorum 100 metre çapında bir dairesel bölge içine öyle güzel bir koku yayardı ki anlatamam. Özellikle de şalvarlı kadınlarımız kuruyan bu susam saplarını birbirine vurup susamları dökme işleminden geçirirken çocukların yerlerdeki susamları dilleyerek yemeye çalışmaları falan…
    Yahu eskiden her şey ne hoşmuş böyle!

    ("e baraj geldi daha ne olsun istemediğiniz kadar su işte!" Demeyin, bu durumun bölgeye etkisi çok farklı oldu, İsteyene anlatabilirim.)

    susam bitkisi: www.google.com/...
    #157536 iskiski | 5 yıl önce
    0bitki