bir tür baharat. maviş maviş açan bir çiçeğin tohumları. ramazan pidelerinin, güzel francala ekmeklerin, anne poğaçalarının süsü. toz haline getirilmeden, tane olarak kullanılır. keskin bir aroması, acımsı bir tadı vardır. herkes sevmez. ben severim. fırından pideydi, ekmekti alırken üstünde en çok çörekotu olanı isterim. hamur işleri dışında çeşni olarak bazı peynir türlerinin içine katıyorlar. küçük siyah benekler. peynire de yakışıyor.
düğün çiçeğigillerden, çiçekleri sapının ucunda bulunan otsu bir bitkinin hamur işlerine lezzet ve koku vermek için ekilen, susam iriliğindeki siyah tohumu, çöreotu.
sohbet esnasında laf lafı açıp adı anıldığında, özellikle belli yaş üzerindeki neredeyse her insanın, sağlık açısından bir faydasını söyleyip, kullanım şeklini de tarif ederek, kullanımını öğütlediği acayip bitki ve tohumu.
o kum tanesine benzer, simsiyah, şekilsiz şeyin böylesine güzel kokusu olması da bir acayip, hamur işlerinde de ne gidiyor ama, ağzımı sulandırıyor valla düşününce.
1915 ermeni sürgününde kimi güzel kızları oğullarına aldılar, kimi küçük çocukları acıyıp evlat edindiler vs...
O şekilde gizli ermeni kadınların, hem kendi aralarında bir işaret hem de bir geleneğin devamı olarak poğaçalara vs özellikle kullanmış olduğu siyah susamvari bitki.
türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. çörekotu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler; bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur.
bir çok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda ham madde olarak kullanılmaktadır.
hakkında sağlıklı ve bilimsel veriler almak için yıllarını buna adamış bir doktorun tecrübelerini paylaştığı adres:
corekotufaydalari.com/...