kesin olmamakla birlikte 2 ocak 1920'de rusya'da doğmuş; gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu yazarlarından. robot ve vakıf (bkz: the foundation) serileri ile ün kazandı. robotiğin 3 kuralının yaratıcısı. türkçe çevirilerini bulmak çok zor, artık basılmıyor, sahaflardan 2. el bulursanız ne ala. onlar da el yakıyor.
Dünya Bilim Kurgu Topluluğu (World Science Fiction Society) tarafından bir önceki yılın en iyi bilim kurgu ve fantezi eserlerine verilen Hugo ödüllerini 3 kere kazanan 3 yazardan bir tanesidir. Toplamda 6 kere adaylığı mevcuttur.
aklına fikrine haset ettiğim yazar. farklı tarihlerde yazdığı birbiriyle ilintisiz görünen romanlarını yayın evlerinden aldığı siparişlerle öykülerin aralarını doldurarak binyıllara yayılan ve başladığı yerde biten bir seri oluşturmuştur. robot ve vakıf serilerini birbiriyle birleştirmiştir. her kitabı kendi başına okunabilir. bilim kurgu öyküler olmasına rağmen her birinin içinde polisiye entrikalar yer alır. bu romanların türkçesi bir kısmı altın kitaplar, bir kısmı da inkilap yayınevi tarafından ve öykünün kronolojisi pek de dikkate alınmadan yayınlanmıştır. geçtiğimiz yıllarda vakıf üçlemesi ithaki yayınları tarafından tekrar yayınlanmıştı. şimdilerde birahane olan kadıköy'ün eski sahaflarında yıllar süren azimli bir operasyon sonucunda tamamladığım seri, kitaplığımın en müstesna ve gizli köşesinde durur. kimseye ödünç verilmezler.
Kimi zaman kısa öykü - hikayelerinde, kimi zaman da romanlarındaki hiç ummadık anlarda hayal ettiği türlü icatların, yıllar sonra gerçek hayata geçirilmesiyle ne denli öngörülü bir kişiliğe sahip olduğunu düşündüren bir o kadar şaşırtan efsane bilim kurgu yazarı.
Görüntülü telefon, insansız araba (google yaptı evet) ve bilimum öngörüsü mevcuttur. Kitaplarını bulmak zor da olsa öve öve bitiremeyeceğim yazar.
hiv kurbanı olan yazar eskisi. bypass ameliyatı esnasında vücuduna geçen hiv'in yarattığı komplikasyonlar sonucu uçmağa varmıştır. bizimkisi de şans he. piyangoyu tutturmadı diye şansına tükürenler, nerdesiniz?
1. robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2. robotlar, birinci kanunla çelişmediği sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadırlar.
3. robotlar, birinci ya da ikinci kanunla çelişmediği sürece kendi varlıklarını korumak zorundadırlar.
Asimov bence bir bilimkurgu yazarından çok daha fazlası. Çünkü yarattığı dünyalar gelecekte geçse de, teknolojinin gelişimi ile alakalı da olsa, birer distopya.
İnsanların günümüzdeki sorunlarını nokta atışı bilmesi: nüfus, hastalıklar ve kaynak azlığı. Tabii aslında hepsinin temelinde nüfus sorunu var. Asimov'un robot serisinde nüfus kontrolünün olmadığı ilk dünyanın -diğer bir deyişle arz- nüfusun kesin bir şekilde kontrol edildiği diğer dünyalardan geride kalmasının sebebi de bu.
Asimov çok iyi bir yazar olduğu gibi; çok da iyi bir çözümleyici. İnsan beyninin içine oturup öyle yazmış gibi romanlarını sanki.