1958 istanbul, kadıköy doğumlu inşaat mühendisi, spiker, köşe yazarı, yazar. beyin göçüne kendini kaptırmayanlar söz konusu olduğunda kendisini ilk sırada sayıyorum.
illinois'de inşaat bölümü bitirdikten sonra, türkiye'ye uzun yıllar aranın ardından dönüp efsane koç aydan siyavuş'un eczacıbaşı'sında görev almış. türkiye'de nba'i insan evladı gibi anlatan ilk spiker de kendisidir. efes'in 1996'daki koraç kupası zaferini de anlatan kendisidir. trt'de başladığı spikerlik kariyerinde 10'dan fazla kanalda yer almışlığı var. bu ülkenin şimdiki 35+yaş nesli nba'yi takip ettiyse, murathanoğlu'nun katkısı belki de herkesten fazladır. '90'larda basketbolu bir şekilde hayatına dahil etmiş her türk gencinin arkasındaki "devam et, yapabilirsin" suflesini de annelerinden önce veren gene kendisi olmuştur.
2000'lerdeki en iyi nba ve basketbol dergisi olan pivot, '80'lerde cumhuriyet'in arka sayfasındaki köşesi, 1999'da rahmetli ismet badem ile yaptıkları televizyon programı asist, mehmet okur'un nba'e alışabilmesi için verdiği destekler, kaan kural ve murat kosova ile birlikte yaptıkları, yayıncı kadrosu düşünüldüğünde ülkenin gördüğü en iyi basketbol programı olan nba stüdyo, iş tecrübesinde basketbol adına hemen her şeyi yapmış olan özgeçmişi (sayfanın en altındaki liste) ve elbette özellikle '90'larda ülkedeki spikerlerin hiçbirinin ağzının dönmediği şekilde konuştuğu amerikan ingilizcesiyle benim için bir fenomen. pivot dergisi'nin gençlerle toplantı mottolu bir buluşmasında kendisiyle de tanışma fırsatı bulmuştum. istanbul'da kadıköy semalarında birkaç kez selamlaşmışlığım var. muhabbette her zaman bilinçli ve birikimli insanları sevdiğini düşünüyorum. geçen yıl yazıp satışa sunduğu otobiyografi kitabı salondaki en kötü koltuk türkçe yazılmış, basketbolla alakalı en iyi biyografilerden biri olabilir. ismail şenol gibi şaklabanların gerçek yüzünü gösterdiği için de minnettarım kendisine. kitapla ilgili çok fazla eleştiri var. ismet badem'in oğlu burçin badem kitapta babasıyla ilgili geçen bölümler için ağzını açıp gözünü yummuştu (link ). okuduğum kadarıyla murathanoğlu'nun, özellikle kayınpederi mehmet eymür nedeniyle çeşitli girişilerimde ön plana çıktığını da düşünüyorum ama "murathanoğlu çıkmayacak da, bein'ci şenol mu çıkacak?" sorusunu sormaya da devam ediyorum. kitap iyi, önce kitabı okuyun, sonra yorumları değerlendirirsiniz.
kitabı okumadan önce burçin badem'in keskin eleştirilerine bakmasanız daha iyi çünkü etkilenebilirsiniz. ben aşağıya birkaç link verip odin'den murathanoğlu'na birkaç on yıllık ömür daha vermesi için dua edeyim ve girdiyi bitireyim.
bir zamanlar amerika serisi de var ama onu eklemedim. hem ayrı bir başlığı hak ettiğini düşünüyorum hem de hangi bölümü yükleyeceğimi bilemedim. kendiniz youtube'ta araştırırsınız.