sese, sanki amfinin limitinin sonuna gelmiş etkisi veren pedallar. bir ses dalgası düşünün, onun aşağı ve yukarı limitlerini, dalga yüksekliğinin altına indiriyorum. yüksek kalan kısmı çatırdamaya, cızırdamaya başlıyor. ses sertleşiyor, uzuyor.
her pedal gibi bunun da binlerce modeli olmasına rağmen, hepsi 5 tip devre kullanır.
1- yumuşak (soft clipping): En popüler overdrive türü. en bilinen örneği de belki dünyanın en popüler pedalı olan ibanez tube screamerdır. her ay bir tube screamer klonu çıkıyor herhalde. Yumuşak yontmada, ses limitin üzerine biraz çıkabilir. daha doğal bir etki verir.
(1-a)Tube screamer tipinde olanlar sesinizin orta frekanslarını güçlendirirler. yani şeffaf değillerdir, sesinizin karakterini değiştirirler.
(1-b) Blues breaker tarzında olanlar şeffaftır. duyacağınız, çaldığınız frekans miksinin aynısının, kirlenmiş halidir.
video a video b
2- Sert hard (clipping) : Bu tarzda dalga limiti asla geçemez. dalga grafiği düşünün, tepesi limite dayandığından dümdüz olur. Çok daha sert distorsion etkisi verir. yumuşak yontmadan önce icat edilmişlerdir. 70'lere yakışan sesleri var. distorsion ile farkını ayıramıyorum, zaten gri bir alan bir de tam arada model çıkardık diyorlar, çorba. Baktım örneği way huge red llama pedalıymış mesela. anlayan anlatsın.
video
3- Klon:Dünyanın en fad pedalı artık üretilmeyen, 90'larda her biri elle yapılmış, bugün orjinalleri 8000 dolara falan satılan klon centaur pedalının klonları. Bu da "sert" bir pedal ama eleman devre şemasını değiştirmiş, ses alan ayar düğmesini iki kat bağlamış, birşeyler yapmış, şeffaf- sert pedal yapmış. Bunun en iyi klonlarından kabul edilen wampler tumnus pedalını bir hafta kadar çalma imlanım oldu. yontarken, ham sesi de koruyor bu yüzden şeffaf bir etki veriyor.
video
4- Transistörlü: Açık ara favori overdrive türüm. resmen sihirli pedallar bunlar. Daha az bilinirler lakin bunu sevmek için distorsion/ overdrive pedallarını hem kafada hem gerçekte ayırmış olmak lazım. tüm pedallarını alacağız deseler boss blues driver'dan geçemem. Hayatımda bu kadar her işe tertemiz koşan bir pedal görmedim. Bunlar ses yontmasını tek devrenin diyotlarıyla yapmazlar. içlerinde peş peşe dizilmiş transistörler vardır. bir tanıtan "arka arkaya eklenmiş ses yükseltme pedalları gibi düşünün" diyordu. tüplü amfi gibi çalışır. ses yükseldikçe transistörler doyar, bu yüzden diğer overdirrive pedallarla kıyaslanamayacak kalitede dokunma duyarlılığı vardır. hafif vurursan sesi çatlatmaz, sen hızlandıkça zincir doyar, ses kırılır.
video
Yazıda bir ki youtube videosu va sağda solda okuduklarımdan aklımda kalanları yazdım. tekrar denk gelince kaynak olarak koyarım.