türkiye'de mahşer-i cümbüş isimli tiyatro topluluğuyla popüler hale gelen tür.
diğerlerinden farkı burada oyuncular metne bağlı kalmadan oynuyor. gidişatta seyircilerin etkisi oluyor. kaliteli yapılırsa çok zor bir iş olduğunu düşünüyorum çünkü sadece oyunculuk yeteneği yeterli değil burada. metne bağlı olunmaması sahne heyecanıyla pratik, hazırcevap olmayı gerektiriyor.
Edit: tuşa yanlış basmışım. Başlığı düzeltirseniz sevinirim :)
klasik batı müziğinde 19. yüzyıldan itibaren konserlerde terk edilmiş olan eylem. ama amerikan klasik müziği olan cazda vazgeçilmesi pek de mümkün değildir.
aslında doğaçlamalar da tamamen anlık değildir. tonal bir çerçeve içinde çalan müzisyenler, doğaçlamaları çoğunlukla geçmişteki tecrübelerinde göre çalarlar. yani doğaçlama da bir nevi öğrenilmiş müziktir. doğaçlamaların içinde bolca klişeye rastlamak mümkündür.
ama üzerinde çalışılmadığı için doğaçlamalar sanatsal sayılmazlar. zaten benzer sebepten ötürü, müzik de güzel sanatlar içinde pek değerlendirilmez. çünkü müzik anlık bir olaydır.
çok başarılı ve ilgi toplayan tiyatro eserleriniz olmasına rağmen neden az kitabınız var diye sorarlar oscar wilde'a. doğaçlamanın da, dehanın da, züppeliğin de nirvanasındaki kral cevap verir: "ben dehamı yaşarken kullanıyorum. yazdıklarım sadece aklımda kalanlar."
müzik yaparken sıklıkla yaptığım, sanatın bir çok dalı için bence olmazsa olmaz bir dışavurum şekli, "sanatçı" nın ya da sanat ile uğraşıp bir ürün verme gayesinde olanların o alandaki "birikimi" " sindirmesi" ve "içselleştirmesi" ve bunları harmanlamasının görülebildiği bir aktivite