Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun
olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
bir gün bir mevzu olur... her şey yasaya göredir ama diyelim ki yanlıştır! hakim dediğin böyle durumlar için vardır aslında.
diyelim yaşlı teyzeye çaktırmadan senet imzalatılmıştır... yasaya göre dersen imza vardır... borç vardır... yasaya göre karar bellidir... ama hah işte hakim dediğin burada girer devreye.
işte bu yüzdendir ki tarafsız olmalıdır... işte bu yüzdendir ki "liyakat" önemlidir... bu yüzdendir ki "vicdanını dinleyebilmelidir"...
haaa bunu niye yazdım... çöp toplan insana bir kaç bin lira ceza kesmişler
ulan çöpten geçimini sağlayan insana "kanunda" verilen verilen ceza, zamanında baklava çalan çocuklara verilen cezayla neredeyse aynı. yazık lan... hakim de bırakmadılar... en azından "sen söle hakim bey" naifliğiyle güvenebileceğiz ortamı.
küçük bir ilçede falan iseniz anadoluda... allahın bir altı kaymakam... iki altı siz ve savcı, doktordur.
Askerlik alanında yüksekte kalan, hakim noktaları belirtmek için kullanılan terimdir. Hakim, bulunduğu konumdaki diğer noktalardan görece yüksekte olan ya da yüksekte olmamasına rağmen yapısı ve çevresindeki diğer arazi kesimlerinin durumları dolayısıyla baskın, pusu, taciz atışı yeme ihtimali düşük olan yerleri tasvir eder. Zıttı için bakınız: mahkum.