Mahkeme süreci içerisinde davacı ya da davalıların işlemlerini yapan ve kişilerin, kurum ve kuruluslarin haklarını savunan insanlara denir.
Peki nasıl avukat olunur.
Birinci şart hukuk fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra ise belli bir süre için bir avukatlık bürosunda stajyer olarak çalışma zorunluluğunuz vardır. Eğer avukatlık bürosu ve barolar birliği onaylarsa mesleğe atılabilirsiniz.
Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi, mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimse.
Gerekmediği hâlde başkasını savunan, onun adına konuşan kimse.
Örnek kullanım: O mirasın ağırlığı altında ezilip susacaklarına, bir de ülkemizde insan haklarının avukatı kesilmiyorlar mı cin ifrit oluyorum. (A. İlhan)
bu meslek grubuna dahil olan kişiler hakkında "yalancı olurlar" diye genel bir algı vardır.
oysa şu ayrıntı hep gözden kaçırılır. ekseriyetle suçla, suçluyla, husumetli kişilerin arasındaki uyuşmazlıkları hukuka ve hakkaniyete uyarak kanunlar çerçevesince çözüme kavuşturmaya ve bu sırada da bir tarafın (müvekkilinin) çıkarlarını korumaya çalışan, bu meslekten kazanç sağlayan kişilerden saf-salak olmaları ya da ne bileyim doğrucu davut olmaları çok da beklenmese gerek diye düşünüyorum.
amiyane tabirle, "am alman göt satman pazarda işin ne?" derler adama. adliyeyle, avukatla, mahkemeyle, icra dairesiyle işin var, avukatla haşır neşirsin ki haklarında kanaat oluşturabilmişsin, sen de az kirli çıkı değilmişsin hani.
son zamanlarda moda oldu ancak, "gerçek" kader mahkumlarını tenzih ederim.