ekim ayında onayladıkları yasa kapsamında artık translar kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale ya da test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek. 171 oydan 114 oyla kabul ettiler. darısı diğer ülkelerin başına.
dün tarihindeki en büyük felaketlerden biriyle karşılaşmış, atina çevresindeki birçok yerleşim yerinde eş zamanlı çıkan yangınlar sebebiyle en az 81 kişinin hayatını kaybettiği, 100'lerce kişinin yaralandığı, gene 100'lerce insanın kayıp olduğu, binlerce insanın da evsiz kaldığı ülke.
sevdiğim çok sayıda yunan metal grubu var. bir kısmını izmir'e geldiklerinde dinlemiş, grup elemanlarıyla omuz omuza kafa sallamış, karşılıklı bira tokuşturmuştum. bazı ak-itler gibi "ucu bana dokunmuyorsa, kim ölürse ölsün" mantığını savunamam.
Ne yazık ki günlerdir hakkında yazmak istediğim halde elimin gitmediği, gidemediği acıları yaşamış güzel komşumuz. Çok can yakıcı şeyler yaşandı, sözcüklerle ifade edilemeyecek kadar acı. Çok üzgünüm.
Ve maalesef theo angelopoulos'a ait entelektüel birikimin yanıp kül olması da dünya sanat tarihi açısından büyük bir kayıp ve acımı daha da derinleştirdi.
Yanan tek bir yaprağın, böceğin, insanın acısı geçmeyecek, tedavisi mümkün olmayan yaralar açıldı komşu topraklarda. Sadece Elimizden bir şey gelirse seve seve yaparız, başka da bir şey söylenmiyor bu yaşananların üzerine. Gerçekten çok üzgünüm.
Begenmeyiz etmeyiz, aman küçücük ülke deriz, açlıktan nefesleri kokuyor deriz, musakkamizi baklavamizi caldilar falan deriz hepsi doğru olabilir veya olmayabilir.
Şunu kimse inkar edemez ki çok eski ve önemli bir kültürel birikimleri var bu birikim ülkenin her yerine sirayet etmiş şöyle ki onca ekonomik probleme ragmen halk kendi benliğinden yaşayıs tarzindan taviz vermedi, dayatılan politikalar geçmiş alışkanlıklarina tersse karşı çıktı. Veya politika yapan kişiler sorumluluk bilinciyle koltuk sevdalısı olmuyorlar. Geçenlerde yaşanan ve 90 küsür kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangını sonucu kamu güvenliğinden sorumlu bakan istifa etmiş. Bu durumun baş sorumlusu benim demiş. Çok ilginç bu işi fıtratında var falan dememiş yani.
dışarıdan hiç belli etmeseler bile seküler olmayan bir ülke. anayasalarında ''baba,oğul ve kutsal ruh'' ifadesi geçer. başbakanları yemin etmeden önce incil'e el basar. (bu seremoniyi sadece bir önceki başbakan çipras yapmamıştı.) aynı zamanda içerisinde ortodoks rahiplerin ve manastırın bulunduğu ayronoz adında bir bölgesi vardır. bu bölgeye kadınların girmesi yasaktır. bu uygulaması ab içinde de ara sıra gündeme gelir ve tartışılır ancak yunanistan kendi iç meselesi olarak kapatır bu konuyu. bunlardan bağımsız olarak halkı da büyük çoğunlukla hristiyandır ve ab içinde hristiyan oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisidir. rum ortodoks olmayan mahallelerde bile muhakkak rum ortodoks kilisesi vardır. aklınıza direk olarak müslüman mahalleler gelmesin slavların yaşadığı ve çoğunluğun bulgar kiliselerine gittiği mahalleler için bile aynı durum söz konusu.
bayrak tek başına bir ülkenin sekülerliğini belirleyen faktörlerden olmasa da bayrağı da hristiyanlığa vurgudur. bundan bağımsız olarak kullandıkları bayrak sürekli değişmiştir. aslında, ideolojisi değişen ülkelerin bayrak değiştirmesi normaldir ancak yunanistan'da belli bir zamana kadar neredeyse her iktidar bayrağın versiyonunu değiştirmiş.
osmanlı döneminde rum isyancıların kullandığı bayraklardan günümüze kadar gelen yunan bayraklarının tarihi:
ibb.co/... 3.cumhuriyetin bayrağı günümüzde hala aktif olarak kullanılmaktadır.
ilk korona vakası şubatta açıklanmıştı. merak ettim bugün baktım. gün itibariyle 2081 vaka var. 98 kişi de hayatını kaybetmiş. iyi idare ediyor gibiler.
akdeniz söz konusu olduğunda bütün ayrılıkları bir kenarı bırakıp türkiye karşısında yer alıyorlar. istikşafi görüşmeler söz konusu olduğunda türkiye her hangi bir şart olmadan masaya oturmayı kabul ederken, yunanistan deniz yetki alanları dışında bir şeyin görüşme konu olmayacağını söylüyor.
türkiye'nin bu hamlesini iki anlamda değerlendirmek gerekiyor. her şeyi koşulsuz görüşme isteği hem uluslararası arenada çözüme yanaşan taraf olmak için bir gösterge hem de akdeniz'de olan her sorunu masaya yatırma isteği. eğer türkiye'nin istediği gibi her sorun bu görüşmelerde konuşulursa uluslararası alanda yunanistan'ın ege'de anlaşmalara aykırı şekilde adaları silahlandırdığı tespit edilmiş olacak. bu yüzden yunanistan haksızlıklarının tespit edileceği hiçbir konunun bu görüşmelerde olmasını kabul etmiyorlar. şu anki yunanistan başbakanı miçotakis veya eski başbakan çipras, durmaksızın aynı şeyi tekrar ediyorlar. deniz yetki alanları dışında bir şeyi görüşmeyeceklerini bugün de deklare ettiler. deniz yetki alanı da demişken, kendi kendilerine deniz yetki alanlarını 6 milden 12 mile çıkartmaya çalışıyorlar. bunu ilan edip, anlaşmazlık durumunda lahey'e götürecekler ki türkiye'nin uluslararası itibarının kötülüğünden faydalanmayı umuyorlar. ancak uluslararası anlaşmalara göre tek taraflı deniz yetki alanı ilan etmek mümkün değil. ciddi anlamda silahlanma peşindeler, hukuka aykırı şekilde adaları işgal ediyorlar ve hala kurnazlık peşindeler. cidden 100 yıl öncesinden hiç ders almamışlar. gerçi hoş biz 100 yıl öncesinden ders aldık mı ki komşuya laf ediyorum...
Akdeniz ve Türk mutfağına çok benzer yemeklere sahip ülke. Gittiğim bir Yunan restaurantındaki menüyü incelediğim kadarıyla, Bizdeki her yemeğin sonuna “-es” Ya da “-ki” takısı ekleyince Yunan mutfağı güzelliklerine ulaşabilirsiniz.
Dolmades, Kurabiyedes, Kalamares, caciki bunlardan bazıları.
türkiye'nin daimi rakibi olmakla birlikte, türk kültürü ile en çok ortak noktayı paylaşayan ülkelerden biridir. dinleri farklı olmasına rağmen bir türk ile yunan arasındaki benzerlik, bir türk ile arap arasındaki benzerlikten daha fazladır.
Ekleme: Hristiyan Türkiye de diyebiliriz. ab bizi niye almıyor avrupa'ya; Hristiyan versiyonumuz zaten mevcut birlik içinde bir de orjinalini alırlarsa daha baş edemezler ondan almıyorlardır.
Ekleme 2 : Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye'nin olduğu bir ab düşüncesi bile komedi shssh.