savaş esnasında karluk türkleri çin baskısından bunaldıkları için abbasilerin yanında yer almış ve abbasilerin hoş görüsüne tav olup islamiyeti kabul etmiştir. islamiyetin türk toplumuna girişi bu savaş ile olmuştur.
savaşın en önemli özelliklerinden biri ise çin imparatorluğundan kağıdın çıkarılması ve diğer medeniyetlere ulaşması olmuştur.
türkler bu savaşla islamiyeti kabul etmese ne olacağı hep muamma olarak kalmış, islamiyeti kabul ettikten sonra türk isimlerinin değişimine kadar bir çok asimilasyon gerçekleşmiştir.
arapların çinlilerden kağıt yapmayı öğrendiği savaş olmuştur. türklerin islamiyete girmesinde katkısı vardır ama bölgedeki çin ve budizm etkisini sona erdirmemiştir.
hem islamiyet, hem çinliler hem de türkler için dönüm noktası olan savaş. bu savaşa kadar olan süreçte islamiyet çağrısına kulak tıkayan ve çin'in yardımını alarak araplara karşı direnen türkler, kuça valisinin taşkent'i basması ve hükümdarı öldürtmesi sonucu çinliler'e sırt dönmüş ve talas'ta çinlilere arkadan saldırmıştır.
genel olarak hep müslüman tarafı anlatılan, ama ertesinde çin tarafında neler olduğu pek anlatılmayan savaş.
bu savaş esnasında çinli budistler ayaklanma başlatınca*, savaş ertesinde budizm çin'de gözden düşmüş ve hristiyan nesturilerin misyonerlik yapmaları için alan açılmıştır. böylece nesturilik olarak da olsa, hristiyanlık çin içlerinde yayılmıştır.
ayrıca çinlilerin müslüman nefretinin tohumları da bu savaşla atılmıştır. milliyet, meslek vs dinlemeden çinliler gördükleri her müslüman öldürmeye başlamışlardır.