bob geldof ve midge ure tarafından 13 temmuz 1985 tarihinde düzenlenen gelmiş geçmiş en büyük yardım konseri. konserin amacı etiyopya'daki açlık sorunu için yardım fonu toplamak. londra'daki wembley stadyumu'nda ve pensilvanya'daki john f. kennedy Stadyumu'nda olmak üzere aynı anda 2 farklı yerde yapılmış.
wembley'de 72 bin kişi, john f. kennedy'de ise 100 bine yakın kişi kanlı canlı izlemiş bu konseri. aynı zamanda televizyondan da tüm dünyada canlı yayınlanan bir konser olmuş ve kanlı olmasa da ekran karşısında canlı olarak 1.9 milyar insan bu dev organizasyonu izlemiş. bu da o zamanki dünya nüfusunun %40'ına tekabül ediyor. o zamanın canlı yayın teknolojisi vs. de hesaba katılınca muazzam rakamlar bunlar. televizyondan izleyenler için acaba hangi konseri kim izlemiş diye düşünmeden edemiyor insan. * o zamanlar uzaktan kumanda da yok zap yapayım ötekine geçeyim desen. tv'nin yanındaki tuşlara basmak için evin çocuğunu nöbetçi mi diktiler acaba? ya da tek kanalda bi onu bi onu gösteriyordu tv, onlar da umduğunu değil bulduğunu mu izlediler?
dağıttık toparlayalım
konserin amacına ulaşıp ulaşmadığı ve toplanan yardımların bir işe yarayıp yaramadığı çokça tartışılsa da konser rock dünyasının en büyük isimlerini bir araya getirmesi ve queen performansıyla hatırlanır.
konserin amerika ayağı meşhur we are the world şarkısının tüm sanatçılar tarafından sahnede canlı olarak icra edilmesiyle son buluyor. 100 kişi falan söylüyorlar şarkıyı sahnede.
Tam 127 milyon pound toplanmış. iş bu konser nedeniyle Kraliçe ii. elizabeth bob geldof’a sir ünvanı vermiş.
konserin adından en çok söz ettiren ve en ses getiren ismi ise freddie mercury'nin muhteşem sahne performansıyla queen oluyor. freddie'nin seyirciyle olan etkileşimi, tüm stadyuma hep bir ağızdan söylediklerini tekrarlatması, o yumruğu havadan yere indirmesi, bale yapması (!).... onca dev isim, onca müthiş sanatçı varken live aid'den bir queen geldi geçti.. rock tarihinin gelmiş geçmiş en iyi canlı performansı olarak tescillenmiş.