avrupa tarihinde 1870 civarında başlayıp birinci dünya savaşının başlangıcına kadar süren dönem. ekonomik refah, bilimde ve sanatta hızlı gelişmeler, geleceğe dönük olarak çok iyimser bir bakış, böyle bir her şey çok güzel olacak duygusu. büyük savaşla birlikte sona eren bir dönem. sonrasında geriye dönüp bakıldığında belle epoque-güzel çağ olarak adlandırılmış.
"dünya savaşı" olarak kabul edilmeyen, ama aslında dünyanın dört bir yanında yaşanmış olan napoleon savaşları ertesinde fransa'nın "yahu bugüne kadar savaşıp durduk da ne oldu? en sonunda paris'te ruslar, almanlar karılarımıza kızlarımıza salça oldular..." deyip savaşmayı bırakması ve kültür-sanat dünyasına ağırlık vermesiyle başlayan bir dönemdir. savaşmayı bırakan fransa'nın entelektüellik kasması sonucunda fransız kültürüne dünyada büyük bir hayranlık başlamıştır.
entelektüelite, sanayi zenginleri, kiliseden kopuş falan derken fransa'da bir caz çağı yaşanır. insanlar materyale, eğlenmeye daha çok önem verirler. moulin rouge gibi ünlü kabare kulüpleri de bu dönemde ortaya çıkar.
tabii zenginleşmeyle beraber hizmet sektörü açığı doğar. ama paris'te bu açığı karşılayacak çok fazla eleman yoktur. bu sebeple de paris'e bir göç başlar. banliyöleşme ortaya çıkar ve banliyölerden paris'e hizmetçi taşımak için ilk metro ağlarından birisi paris'e kurulur. toplu taşımanın ilk örnekleri bu dönemde ortaya çıkar. materyalizm, emekçi sınıfı da etkileyince sosyalizm ve anarşizm gibi akımlar popülarite kazanır. terörizm ve mafya örgütleşmeleri ortaya çıkar.