3 robot yasası'na göre robotlar insanlara kötü davranamazlar. peki ya ortada kötü niyetli bir insan varsa ve tüm insanlık tehlikedeyse ne olacak? bir tarafta tek bir insan, diğer tarafta tüm insanlık...
işte böyle durumlar için 3 robot yasasının eksik kaldığını fark eden isaac asimov bu 3 kuralı da bozmadan yeni bir kural geliştirmiş, buna da sıfırıncı kural adını vermiştir. peki neydi bu sıfırıncı kural?
0. Bir robot insanlığa zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
bu yasayla birlikte diğer 3 yasa da şöyle evrim geçiriyor: 1. Bir robot, sıfırıncı yasayla çelişmediği sürece bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. 2- Bir robot 0. veya 1. yasayla çelişmediği sürece kendisine insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır. 3- Bir robot ilk 3 yasayla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.
asimov evrenindeki insanlar robotik yasalarını belirlerken büyük insanlık kavramını hiç düşünmemişler. aşırı birey olduklarından belki de. insanlığın tek bir insandan daha önemli olduğu fikri han fastolfe'un mucize robotu r giscard reventlov tarafından ortaya konmuş bir fikirdir. bu bilgi de uluorta açıklanmaz. yalnızca r daneel olivaw'a aktarılır.