Yav ya var dersin, ya yok dersin, veya olabilir de olmayabilir de dersin, onu bunu bilmem ama bi güç var bence dersin, biyoloji dersin, kimya dersin, edebiyat dersin filan (eheheh) şaka bi yana bunların hepisine tamam.
Fakat ağbicim, artık cinsiyetçi konuşmam lazım çünkü vurucu kısma geçtim, ya birader, hımm bu yanlışmış diyip aa bu doğru yav diyerekten başka dine geçmek ney? Hayır ne yaptın ne denedin de yanlış olduğunu kanıtladın? Lan olm bari dünyayla paylaş da insanlığın varlığından beri tanrı var mı yok mu araştırıyorlar bi sonuca varılsın. Hadi onu da yapmadın kendine dindarsın ya mübarek diğerini neyle sınadın da doğru sonucu verdiğinin farkına varıp ona geçtin? Hayır 500T'nin din olanını buldun da aha bu kesin benim ineceğim duraktan geçer tavrıyla bu ney bana cümleyi de toparlatmadın ya.
Oha efsane vurucu cümle yazdım ha. Du sigara yakiyim. Ama bilgisayar başında yakmiyim ki kokmasın hep pencereden yakiyim puslu puslu uzaklara bakiyim. Arabayla geçenler görüp özensin, lan bizim insanımız efsane filan desin.
Entıra basiyim mi? Eheh Du tanım da yapiyim de silmesin larden.. Siler çünkü o. Silicem entini ha der. Der çünkü. Der der spiegel. Ehehe.
Tanım; Bilinci olduğunu kanıtlayıp, birden fazla seçenekten birini seçebilecek zekaya sahip canlıların, bu seçeneklerden kendisine fayda sağlayabilecek olanı seçmesi.
Yarabbim sana şükürler olsun. Nasıllı yazdım ha. Hadi iyiyim yine. Öptüm. Eheh şaka şaka ne öpçem.
kendini başka bir dine daha yakın görüp, tercihini değiştirmektir.
evet de, niye ki?
yani bunu yaptığını söyleyen insanlar, farklı ne görmüş olabilir de daha mantıklı gelmiş olabilir bilmiyorum. yani bütün dinlerin neredeyse büyük farklılıklarının hepsinin, toplumsal ya da siyasi çıkarlara göre oluştuğunu düşünürsek, kalan bütün ana kısımları aynı.
yani yasaklar aynı,
öğütlenen şeyler aynı,
bir kısım ibadetler hepsinde var falan.
yani tek farkları, işleyiş şekilleri ve o dönemde farklı toplumlardan çıkmış olmaları.
insanlar ''aa bak, şunda daha iyi kampanyalar varmış''
falan deyip mi din değiştiriyor acaba?
ya da ''bunun ibadetleri falan daha kolay lan'' diye mi düşünüyor?
yani sanki önümüzde seçenekler var, biz de seçim mi yapıyoruz hür irademizle?
var ya da yok tartışmasını ya da belirsizliğini anlarım.
her insan hayatının bir döneminde var mı, yok mu sorgusuna girer, kanıt ister bazen.
bazısı inanarak, bazısı öğretilenlerin yalan olduğuna ikna olarak ayrılır bu sorgudan.
fakat günümüzde din değiştirmek denilen şeyin, tamamen popüler kültürle falan alakalı olduğunu düşünüyorum.
yani hristiyan olmuş, boynunda hac kolyesi ile gezen gençlerimize bakın mesela;
saygı duyuyorum her inanca, fakat neden hristiyan olunca gotik giyinip, karanlık bir imaj sergiliyorlar?
neden sadece içlerinde inanıp, hissedip sıradan insanlar gibi soyut tutmuyorlar inancı?
din bir tarz mıdır?
hayır, inanıştır.
e peki neden hiç sohbet etmediğimiz birinin dinini, nasıl giyindiğinden anlayabiliyoruz ki, çok saçma.
ya da dinini değiştiren biri neden bunu bütün çevresine yayma ihtiyacı duyuyor?
sonuçta kişi söylemeden kimse bilemez.
bir de doğar doğmaz kimliğe bir din yazılarak yaşanılan bir ülkede, cuma'ya gitmeyenin ayıplandığı toplumda,
''ben din değiştirdim'' demek, ya da diyebilmek biraz olsun anarşistlik yapmak gibi hissettiriyor olabilir.
Yani bazı insanlarda hep vardır, aykırı ya da zıt olma hazzı.
bu da onlardan biri için yapılmış bir eylem olabilir.
"18. her şahsın, fikir, vicdan ve din hürriyetine hakkı vardır; bu hak, din veya kanaat değiştirmek hürriyeti, dinini veya kanaatini tek başına veya topluca, açık olarak veya özel surette, öğretim, tatbikat, ibadet ve ayinlerle izhar etmek hürriyetini içerir."
kısa bir süre önce, tbmm'nin çevirilerinde bu maddenin sansürlendiği ortaya çıkmıştı. ("Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim,uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir" şeklinde.)
şu anda aslına uygun bir çeviri gözüküyor tbmm sitesine girdiğinizde. sanırım haberlerden sonra hızlıca türkçe orijinal metin taranıp konulmuş tbmm sitesine.
her gün yapılabilecek eylem. kim görecek, kim bilecek. şaka bir yana, kişi içine doğduğu çevrenin ürünüdür. sonunda recep tayyip erdoğan'ın da keşfettiği o bilge sözdeki gibi "coğrafya kaderdir". kişi, varoluş anlamında bir boşluk duygusu yaşıyor, hayatı anlamlandıramıyorsa, dünyadaki dinleri araştırıp, o dinlerden birini seçiyor: "tamam, bu benim dinim olsun" diyorsa ve sonuçta da huzurlu olacaksa, bize ne.
yine de eşkıya filminde şener şen'in -eşkıya'nın söylediği gibi: "Korkma sadece toprağa gideceksin, sonra toprak olacaksın, sonra sularla birlikte bir çiçeğin bedenine yürüyeceksin oradan özüne ulaşacaksın çiçeğin özüne bir arı konacak, belki belki o arı ben olacağım."