reza zarrab 'ın ortağı olduğu iddia edilen ve iran 'da gözaltına alınıp tutuklandıktan 630 gün sonra, 237 sayfalık bir iddiaaname ile yargılanan iş adamı.
babek zencani 'nin sahip olduğu vasıf ise, ambargo dönemi dahil iran petrolünün satışı için görevlendirilmiş olması.
yargılanmaya başlandığı davada kendisine isnat edilen suçlar şunlar:
1) yolsuzluk
2) iran ekonomisini zarara uğratmak
islam hukukunu referans alan iran hukuk sistemine göre de bu suçlar nedeniyle idam istemiyle yargılandı.
iddiaların temeli, babek zencani 'nin ahmedinejad 'ın cumhurbaşkanlığını da kapsayan ambargo döneminde sattığı iran petrollerinden elde ettiği paraları, iran makamlarına ödemediği.
bu nedenle, geniş perspektifte bu dava bir anlamda iran için ambargo döneminde kurulan bir yolsuzluk ağının ortaya çıkarılması ve yargılanması da oluyor.
davanın türkiye 'yi ilgilendiren tarafına bakmak gerekirse:
babek zencani 'nin iran petrolünün satışından elde ettiği parayı türkiye 'de bir kamu bankasına yatırmış olması (belkide ayakkabı kutuları içinde), bu paradan 230m $ ile türkiye 'den bir hava yolu şirketini satın almış olması gibi iddialar mevcut.
iran yolsuzluk komisyonu üyesi emir abbas sultani 'nin adıyla google 'da biraz arama yapılması sonucunda daha nice bilgiye ulaşılabiliyor aslında iddialar ile ilgili.
misal: "...türkiye'de paravan bir şirket aracılığıyla yapılan petrol sondaj kulesi yolsuzluğunun da 87 milyon dolarlık bir tek kuleden ibaret olmadığının anlaşıldığını,
benzer şekilde 17 veya 18 kulenin daha kayıp olduğunu açıkladı" gibi bir tespiti var emir abbas 'ın.
benim takip ettiğim dönemde yolsuzluk komisyonunun yorumuna göre babek zencani dosyasının bir kısmı incelenmiş idi ve inceleme devam ettikçe, babek zencani 'nin dubai, türkiye vb. ülkelerle olan ilişkileri de ortaya çıkabilirdi. tabi ortaya ne çıktıysa ya bizim haberimiz olmadı, ya da birilerinin elinde koz olarak saklanıyor. belkide hiçbir şey çıkmadı.
bu noktada, aylar önce iddia edildiği üzere reza zarrab 'ın sahibi olduğu servetin bir kısmının zencani 'nin türkiyedeki parası olduğu iddia edilmişti. ancak (bkz: 17 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması) ile türkiye 'de zarrab dosyasının kapatılması ve hatta bu soruşturmanın darbe girişimi olarak değerlendirilmesinden dolayı, iran meseleye ikili ilişkilere zarar verebileceği ihtimalinden mesafeli yaklaşıyordu zamanında.
işin ince noktası ise, babek zencani soruşturmanın genişletilmesi sonucunda bu ikili ilişkilerin çözülmesi, büyük sonuçlar doğurabilirdi. en nihayetinde de iran, eline büyük bir siyasi koz (şantaj) geçirmiş olacak idi yukarıda da belirttiğim gibi. dediğim gibi, ne oldu ne bitti çok takip etme imkanım olmadı dava sonrası yaşananları kaynak yetersizliği nedeniyle. dava 6 mart 2016 tarihinde idam hükmüyle sonuçlandı. sanırım verdiği zararı ödemeden idam edilmeyecek gibi bir durum mevcut.
İran petrol bakanlığı, idam cezası alan ancak borçlarını ödemeden idam edilmeyecek olan zecaninin, mal varlığının %90ının bakanlığa devredildiğini açıklamış. Lakin şimdilik bu devir, zencaninin borçlarının sadece dörtte birini karşılıyormuş. Ölüme çeyrek kala yani..