kişinin başkasının duygularını anlayabilmesi, yönlendirme kapasitesi gibi şeyleri kapsayan bir kavramdır. kısace eq ile ifade edilir. şu an eq tanımlamaları üzerinde tam olarak anlaşıldığı söylenemez. bazılarına göre duygusal zeka zamanla artar. bazılarına göre de sabittir yani bir değişiklik olmaz.
"emotional quotient" yani "eq", "duygusal katsayı" bizim bildiğimiz adıyla "duygusal zeka" anlamına geliyor.
duygusal zekanın kaynağı beynin sağ lobudur. eq'su gelişmiş kişiler, sözel konularda daha başarılı olurlar. kişilerdeki eq katsayısı, kişilerin çevreleri ile olan iletişim ve etkileşim yeteneklerini belirler. duygusal zekayı geliştirebilme oranı, zihinsel zekaya (iq'ya) göre daha fazladır. eq, doğuştan bütün değildir, gün geçtikçe, kişinin yaşı ilerledikçe kişinin çevre ile iletişimi ve etkileşimi zamanla ilerleyip geliştikçe gelişmektedir. empati yeteneği, kişilerin eq'sunun gelişmesinin önünü açıyor ve kişiler, dilerse bu zeka türünü geliştirmeye yoğunlaşarak iq oranlarının tersine eq oranlarını yükseltebiliyor.
bireyin kendisinin ve başkalarının duygularını gözlemleyebilmesi, bunları birbirinden ayırt edebilmesi ve bu duyguları başkalarının düşünce ve hareketlerine rehberlik edebilmek için kullanabilmesini içeren sosyal beceridir.
Bu beceriyi kazanmış olan insanlar, çatışmaları daha iyi ele alabilir, duygularını daha iyi düzenleyebilir ve problemlerin çözümlerini kolaylaştırır.
İlişkileri etkileyen de kişilerin çeşitli duygulara sahip olmaları değil, herhangi bir duyguyu yaşarken nasıl davrandıklarıdır aslında.