linux ve bsd dağıtımları için hazırlanmış bir masaüstü ortamıdır. açılımı "gnu network object model environment" olsa da günümüzde bu açılımı pek kullanan yoktur.
gnome 3 ile birlikte klasik yapısından uzaklaşıp daha modern bir görünüme kavuşmuştur. tabii bu değişim bazılarını üzmüş ve üzülenler gnome fork'u yapıp mate'yi (mate diye okunuyor evet) yaratmışlardır.
çoğu kişi "gnome 3 daha çok tablet gibi mobil platformlara uygun" dese de ben laptop'da da masaüstünde de zevkle kullanıyorum şahsen. tek sıkıntı terminali şeffaf yapamamak.
kendisi şu şekilde bir masaüstü ortamıdır (gnome 3 tabii bu):
her ne kadar çoğu kişi "ya böyle masaüstü ortamı mı olur? nerede başlat çubuğu?" gibi serzenişlerde bulunsa da, bilgisayarda iş yaparken çok kolaylık sağlayan masaüstü ortamı. hatta "dur lan deneyeyim, zaten benim için tek gerçek kde" derken, gnome'dan kopamaz oldum.
örneğin çeviri işleri yaparken çok fazla pencere açmam gerekiyor (çevireceğim metin, kanji sözlüğü, word ve tabii ki müzik) ve haliyle böyle bir durumda başlat çubuğundan işlem yapmak epey sıkıntılı oluyor.
ama gnome'da basıyorum windows tuşunda bütün pencereler elim altında oluyor, fareye bile dokunmama gerek kalmadan yön tuşlarıyla gitmek istediğim pencereye hemen gidiyorum. cidden çok pratik. çoklu masaüstü kullandığım zamanlarda da yine windows tuşu ile geçebiliyorum diğer masaüstüne. yaptığım işleri daha zevkli hale getirdi.
tek kötü yanı işte klasik masaüstü mantığındaki masaüstüne simge koyabilme özgürlüğü yok... bir de temayı değiştiremiyoruz...
memory leak sorunu olduğu söylenen masaüstü yöneticisi. ama nedense her gnome sürümünde yok gibi.
ya debian gerçekten güzel bir işletim sistemi, yapan kişiler her tarafını sağlama alıyor ya da her yazılımın hemen güncel sürümüne atlamamak gerekiyor. ikisi arasında kaldım şahsen.
linux dağıtımları üzerinde kullanabileceğiniz kökü linux çekirdeği kadar eski masaüstü ortamı. gnome'u diğer masaüstü ortamlarından ayıran en önemli özelliği varsayılan hali ile aşırı sade olması. bu sadeliği diğer masaüstü ortamları ile sağlamak da pek ala mümkün. Ancak sadeleştirdikten sonra sebebini anlamadığınız şekilde bir olmamışlık hissi yaşatır. Örneğin cinnamonda masaüstünde icon gösterimini kapatırsınız ama o ayar yine oradadır ve bilirsiniz ki cinnamon'un olayı sadelik değil windows'a benzerliktir. bunun psikolojik bir şey olduğunun farkındayım. cinnamon u çok rahat bir şekilde o haliyle de kullanabilirsiniz aslında. gnome'daki bu sadelik işlevselliğini bozmaz çünkü eklenti desteği ile sadelikten ödün vermeden masaüstünüze ek yetenekler kazandırabilirsiniz. ben bunu tercih etmiyorum ancak siz eklentileri kullanabilirsiniz. gnome benim gözümde "ağzımızın tadı kaçmasın ali riza bey" diyen hayriye hanımdır. kde gibi yanarlı dönerli efektleri, uzay gemisini andıran baş döndüren butonları yoktur belki ancak işinizi gücünüzü halletmeniz için size güzel bir ortam sunup tatlı tatlı "yap işini işte, heyecan arama. en azından burada arama" der. bu sadelik ve güzel görünüm aradığınız şeyse mutlaka ama mutlaka güncel paketleri barındıran dağıtımlarda kullanın. Her güncelleme ile daha verimli ve stabil hale geliyor. fedora gnome ile oldukça uyumlu. tavsiye ederim. (bkz: fedora )