5 nisan 1908-16 temmuz 1989 tarihleri arasında yaşamıştır (yalnız şaka maka adam hem japonya'nın meiji dönemi'ni, hem taishou dönemi'ni, hem shouwa dönemi'ni hem de heisei dönemi'ni görmüş).
1950'lerden ölümüne kadar avrupa'da klasik müzik deyince akla ilk o gelirmiş.
karajan ailesi, yunan ve rumen ortak yapımı bir aileymiş. esasında aileyi kuran kişi georgios karajannis isimli bir yunan imiş. daha sonra osmanlı yönetimindeki yunanistan'ı 1767 yılında terk edip avusturya'ya yerleşmiş. avusturya'dan sonraki durağı da chemnitz olmuş. burada asalet kazanmış ve karajannis, karajan olmuş ve karajan soyismine "von" eklenmiş. sonra aileye çeşitli rumen kökenli insanlar da eklenmiş ve bizim herbert von karajan doğmuş böylece.
kendisi nazilere de yanlasa da savaştan sonra "hepimiz naziydik" deyip sanatçılığı sayesinde yırtmıştır. hatta yanılmıyorsam israil'e girişi yasaktı bu adamın.
bazılarına göre gelmiş geçmiş en efsane orkestra şefidir.
notaları ezberlerken yere uzanıp ezberleyen orkestra şefi.
sanırım bu da insanın rahatken ezber yapmasının daha kolay olduğunu kanıtlayan şeylerden birisi.
kendisi tempo konusunda o kadar hasasmış ki, bilgisayarın verdiği tempo gibi tempo veriyormuş. bu sebepten ötürü de "orkestra yanlış nota çalarsa umrumda olmaz da, tempo kaymalarına dayanamam" demiş. çok çalışmış ama bu tempo hassasiyetini elde edebilmek için.
kendisi christian thielemann haricinde bir de seiji ozawa'da yaşamakta.
arkada top ve bombardıman sesleri eşliğinde, ikinci dünya savaşı'nın son günlerinde dünyanın ilk manyetik bantta stereo kayıtlarından birisini yapmış olan orkestra şefi:
klasik müzik tarihinin en büyük orkestra şeflerinden biri olarak kabul edilen başarılı, yakışıklı, karizmatik ve seksi müzik adamı (1908-1989).
Yeni yıl yaklaşırken şu performansını da paylaşalım da bir orkestra şefinin sadece orkestrayı değil, aynı zamanda seyirciyi de nasıl yönettiğini hayranlıkla izleyelim: karajan - prosit neujahr